GALA magasin
You Are Reading
Här är nomineringarna till Guldbaggens publikpris
0
Nöje

Här är nomineringarna till Guldbaggens publikpris

Omröstningen till Guldbaggens publikpris går nu in i sin andra fas. De tre filmer som fått flest röster hittills, och därmed är nominerade till en Guldbagge, är Beck – Inferno, Canceled och Hammarskjöld. Omröstningen fortsätter, och vinnaren avslöjas under Guldbaggegalan på Cirkus den 15 januari.

Omröstningen till Guldbaggens publikpris startade den 20 december. I samarbete med Aftonbladet har filmpubliken kunnat rösta på sin favorit bland samtliga Guldbaggeaktuella långfilmer från 2023, totalt 52 titlar. Följande tre filmer har fått flest röster hittills, och är därmed nominerade till Guldbaggens publikpris:

Martin Wallström som Josef Eriksson och Jonas Karlsson som Klas Fredén.

Beck – Inferno

Producent: Francy Suntinger

Ingenting är sig likt i Beckgruppen. Josef (Martin Wallström) är avstängd från sin tjänst i väntan på en intern utredning, efter att han anklagats för att ha attackerat en Säpo-agent. Klas Fredén (Jonas Karlsson) har blivit Säpos högsta chef och erbjuder Josef hjälp – men allt har ett pris.

Detta är den 49:e Beck-filmen i ordningen och i titelrollen syns som vanligt Peter Haber, också nominerad till Bästa manliga skådespelare i en biroll för sin insats i En dag kommer allt det här bli ditt. Beck – Inferno är regisserad av Pontus Klänge, med manus av Annika Sandahl.

Canceled

Producenter: Alexander Eriksson, Paolo Vacirca och Joakim Lundell

Spökjägarna Gone Ghosting går från kungar till canceled när en före detta kameraman går ut med att de hela tiden fejkat sina paranormala möten. Fast besluten att göra en storartad comeback tar ledaren Alex (Vincent Grahl) sitt stukade team till ett hus som sedan länge varit igenbommat på grund av de fruktansvärda händelser som ägt rum där, med planen att låta kamerorna rulla oavbrutet, vad än de kan stöta på. Men det som väntar på dem bakom herrgårdens stängda dörrar är allt annat än fejk.

Detta är andra gången gillt för producentduon Eriksson-Vacirca, som förra året vann Guldbaggens publikpris för Feed (med Joakim Lundell som kreativ producent). Canceled är regisserad av Oskar Mellander, med manus av Vacirca och Henry Stenberg.

Dag Hammarskjöld spelas av Mikael Persbrandt.

Hammarskjöld

Producent: Patrick Ryborn

1961 har Dag Hammarskjöld (spelad av Mikael Persbrandt) ett år kvar på sin post som FN:s generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det kalla kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

Detta är Hammarskjölds åttonde Guldbaggenominering – den är också nominerad till bland annat Bästa film och Bästa manliga skådespelare i en huvudroll. För regin står Per Fly, som också skrivit manus tillsammans med Ulf Ryberg.

Omröstningen fortsätter nu på guldbaggen.aftonbladet.se och avslutas vid midnatt, torsdagen den 11:e januari. Den film som efter hela röstningsperioden har fått flest röster belönas med en Guldbagge.

Vilken det blir avslöjas på Guldbaggegalan som äger rum på Cirkus i Stockholm den 15 januari och direktsänds i SVT1 och och SVT Play.

Foto: Press