GALA magasin
You Are Reading
Happy Jankell romandebuterar: ”Boken bygger på en familjehemlighet…”
0
Nöje

Happy Jankell romandebuterar: ”Boken bygger på en familjehemlighet…”

Happy Jankell

Skådespelaren Happy Jankell debuterar som författare med den självbiografiskt inspirerade romanen Livlina som utkommer på Bokförlaget Forum i mars 2021.

– Skrivandet har alltid tagit en stor plats i mitt liv. Jag älskar att jobba med text och ord. I mitt arbete som skådespelare händer det ofta att jag inte kan låta bli att lägga mig i manus, ändra på scener och skriva om dialogen. Så att jag nu fått styra en hel berättelse på egen hand känns otroligt! säger Happy Jankell.

Livlina är en berättelse om skuld och familjeband, ett rappt skrivet porträtt av livet som ung kvinna i dagens Stockholm. I centrum står Liv, en hypokondriker som hanterar sin ångest med hjälp av mediciner, terapi, otaliga besök hos en nätdoktor och ett och annat destruktivt Tinder-ragg.

– Berättelsen kom till mig under en tung period för ett par år sedan. Det finns mycket av mina egna erfarenheter i boken även om den till största del bygger på en familjehemlighet som inte har någon förankring i mitt eget liv. Men visst är en del av Livs tankar mina. Och i allt det fiktiva har jag smugit in några scener som är nästintill direktkopierade från min ungdoms dagböcker. Jag hoppas att många oroliga själar kan hitta en betryggande vän i min huvudkaraktär Liv, säger Happy Jankell.

– Vi är väldigt stolta och glada över att välkomna Happy Jankell till förlaget! Happy skildrar nutiden med en unik röst och vi är säkra på att hennes berättelse kommer att ge igenkänning och stöd till många unga kvinnor, säger Jennie Sjögren, förläggare på Bokförlaget Forum.

Happy Jankell, född -93, är skådespelare och dotter till skådespelaren Thorsten Flinck och journalisten och programledaren Annika Jankell. Hon har verkat vid scener som Stockholms stadsteater och Teater Brunnsgatan Fyra. Hon har medverkat i ett 40-tal filmer och tv-serier, däribland ”Solsidan”, ”Jordskott”, barnprogrammet ”Familjen Rysberg”, ungdomsdramat ”Portkod”, samt långfilmer som ”Ted – För kärlekens skull”, ”Kungen av Atlantis” och ”Tusen gånger starkare”. Hon är under 2020-2021 bland annat aktuell med ungdomsdramat ”Delete me”, komediserien ”Ambassadören” och skräckserien ”Dystopia” (alla på Viaplay). Romanen Livlina är hennes debut som författare.

Foto: Paulina Torbjörnsen