GALA magasin
You Are Reading
Häng med i årets resetipskalender! Lucka 1: Svalbard
0
Blogg - Nicole Schulman

Häng med i årets resetipskalender! Lucka 1: Svalbard

I brist på fantasi och aktuella resor ger jag mig nu in i adventskalenderbranschen! Varje dag fram till jul öppnar vi en blogglucka med en favoritplats. Som vanligt blir det många udda resmål, men alla är Nicole-godkända. För enkelhetens skull rör vi oss från norr till söder och börjar på latitud 78.

Svalbard, Norge

Ta sig hit: fyra timmars flyg från Oslo eller en och en halv från Tromsö. En del kryssningar stannar (stannade) här också.

Trestjärnigt hotell: ca 1 400 SEK. (På hotels.com just nu)

När: Sommar eller tidig höst för att kunna göra båtutflykter och se isbjörn på lämpligt avstånd. Vintertid snöskoter vilket kan vara kul men kallt. Är du mörkrädd tänk på att det är polarnatt mellan den 26 oktober och 8 mars.

På den här ögruppen halvvägs mellan skandinaviska fastlandet och nordpolen bor det troligen fler isbjörnar än människor. De sistnämnda är mer lätträknade och uppgår till knappt 3 000, varav de flesta bor i Longyearbyn. Där finns det mesta man behöver, från sjukhus, skola och bank till exklusiva restauranger, tax-free-shopping och nattklubbar. Sommartid är det isfritt och båt är då det smidigaste transportsättet. Vintertid är det snöskoter som gäller. Asfalterade vägar finns inte.

Hit åker man för att uppleva midnattssol eller norrsken, spana efter isbjörnar, ta selfies med halvtama renar och besöka övergivna och bebodda ryska gruvsamhällen (Pyramiden respektive Barentsburg) där Lenin fortfarande står staty. Man ska ha respekt för isbjörnarna och kylan, även om temperaturen sommartid kan leta sig upp till 5-10 grader. Vindtäta kläder och gevär bör på- och medtagas om man beger sig utanför stan, men är man frusen och lat finns spahotell och trevliga museer på krypavstånd från flygplasten, nästan. Prisnivån är lägre än i fastlandsnorge så passa på att mumsa på något lokalfångat vilt eller fisk, eller en god pizza eller burgare på enklare krog. Mycket svensk personal överallt så man behöver inte oroa sig för språket heller! En lustig grej är att skor alltid ska tas av inomhus, även på till exempel museer och hotell, så ta med hela strumpor och/eller tofflor.

På sommaren är stora delar av ögruppen snöfria men under en båtutflykt kan man ändå få sitt lystmäte av glaciärer och vita vidder.
Övergivet hus i den övergivna gruvorten, numera turistattraktionen, Pyramiden