GALA magasin
You Are Reading
Gratiskonserter på Teneriffa – Atlantens Sydney
0
Resor & Hotell

Gratiskonserter på Teneriffa – Atlantens Sydney

I Santa Cruz på Teneriffa ståtar konserthuset Auditorio de Tenerife, vars våg-liknande silhuett påminner om Operahuset i Sydney. Staden har därför kommit till att kallas ”Sydney vid Atlanten”, och i vår bjuder konserthuset in till en rad gratiskonserter med olika blåsorkestrar.

I vår återvänder ”Primavera Musical” till Auditorio de Tenerife, bestående av en serie konserter framförda av olika blåsorkestrar. Konserthuset, som ligger vid Santa Cruz hamn på Teneriffa, invigdes 2003 och har under sina två decennier kommit till att bli ett av Kanarieöarnas mest ikoniska arkitektoniska symboler. Konserthuset heter officiellt Auditorio de Tenerife Adan Martin, efter sitt namnbyte 2011 till minne av Kanarieöarnas president Adán Martín Menis. I folkmun kallas det dock fortfarande för Auditorio de Tenerife.

 

Arkitekten bakom Turning Torso
Det är den spanska arkitekten Santiago Calatrava som har ritat Auditorio de Tenerife. Han har flera kända verk i sin portfolio, däribland skyskrapan Turning Torso i Malmö som invigdes 2005 samt tunnelbanecentralen World Trade Transportation Hub i New York som öppnades på nytt 2016. Santiago Calatrava är känd för att skapa rörelse i sina byggnadsverk och Teneriffas vita konserthus kan bäst liknas vid en våg. Sett från havet påminner siluetten om Operahuset i Sydney, som invigdes 1973 och ritats av den danska arkitekten Jørn Utzon.

 

Gratiskonserter varje söndag
”Primavera Musical” eller Vårmusikalen, är ett återkommande initiativ från det spanska blåsorkesterförbundet ”Federación Tinerfeña de Bandas de Música”. Vårmusikalen består av en serie konserter som anordnas på det pampiga och stämningsfulla Auditorio de Tenerife. Inträdet till konserterna är gratis, med reservation för eventuell fullsatt salong. Vårmusikalen har redan framförts under tre söndagar i mars, men det kommer många fler därtill. Uppkommande konserter hålls varje söndag från den 7 april till den 9 juni, med undantag för söndagen den 5 maj.

 

Om Kanarieöarna
Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar ca 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

Foto: Canary Islands Tourism.