GALA magasin
You Are Reading
Flicka A – den omtalade internationella thrillerdebuten
0
Boktips

Flicka A – den omtalade internationella thrillerdebuten

Flicka A

Sällan har en debutroman omgärdats av så mycket förhandssnack som Abigail Deans ”Flicka A”. Boken gick direkt in på topplistorna i USA och Storbritannien och en TV-serie planeras med Johan Renck som regissör. Flicka A ges ut i Sverige av bokförlaget Forum den 3 maj.

Flicka A (Girl A) handlar om sex barn som hålls inspärrade i många år av föräldrarna. En dag lyckas ett av barnen, Lex som av polisen och i media kom att kallas för Flicka A, bryta upp ett fönster och fly. Hon springer barfota och blödande i kvarteret i jakt på hjälp. Hela världen undrar: vad har hänt i skräckhuset?

Abigail Deans litterära spänningsroman fokuserar på den livskraft som till slut får Lex att fly, men också på vad som händer efteråt – hur går syskonen vidare i livet efter den skräckartade uppväxten?

Författaren Abigail Dean, född 1991 och till vardags jurist på Google (och ensambarn), ville skapa just detta: en psykologisk thriller som utforskar fångenskapens mekanismer, syskonskapets band – och människans förmåga att fortsätta framåt i livet. I sitt skrivande har hon inspirerats av verkliga historier om barn som levt i fångenskap.

Boken utkom i Storbritannien och USA i januari 2021, och klev direkt in på New York Times och Sunday Times bästsäljarlistor. En tv-serie baserad på Flicka A planeras av Sony Entertainment, enligt tidningen Variety är svenske Johan Renck i förhandlingar om att regissera.