GALA magasin
You Are Reading
Fixa festfint med pelargoner
0
GALA tipsar

Fixa festfint med pelargoner

Visst får solen och värmen oss att vilja fixa fest! Oavsett om det är en tjejmiddag, någon som fyller år eller om det vankas grillkväll med grannarna eller fira midsommarafton så finns det några ingredienser som är extra viktiga. Trevliga människor såklart, men också god mat och dryck och fina bordsdekorationer! Här delar vi med oss av några riktigt färgglada festtips som garanterat kommer höja stämningen på festen.

Färgexplosion på bordet

Skapa en glad och festlig atmosfär genom att blanda rosa, rött, orange och korall i ett arrangemang mitt på bordet. Har man ingen lång kruka eller behållare kan man placera krukorna tätt intill varandra eller varför inte klä in dem i vaxpapper. Skär av stjälkar med blommor och placera på varje kuvert. En maffig bordsdekoration som går snabbt att fixa.

Knyt fast placeringskorten med ett matchande band på varje pelargonstjälk.

Skapa lantlig feststämning

På det här lantliga men ändå moderna trädgårdsbordet har vi dukat med rosa pelargoner. Korgstolar och ett bord i trä skapar ett lugn där man gärna slår sig ner och pratar till småtimmarna.

Krukorna på bordet är dekorerade med veteax och flätade rep

Gör så här:

Klipp av axen så de passar fint i längd till din kruka och limma fast dem runt krukan.

Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Fläta repet/bastbanden så det blir en lång fläta som passar i omkrets till din kruka. Beroende på hur tjock fläta man vill ha får man anpassa den efter repets tjocklek. Är det ett tunt rep eller bastband behöver man fläta ihop flera längder. Limma ändarna på flätan och låt torka och limma sedan fast flätan på krukan.

Färgfest på terrassen

Passa på att fira när det går att ha fest utomhus, det är ju så mycket trevligare. Ljuslyktor och pelargoner i klara färger skapar fin feststämning tillsammans med de återvunna burkarna som målats i matchande kulörer och nu används som vaser.

Glassiga festidéer

Vill du också ha blommiga glasstrutar på festen?

Gör så här:

Placera strutarna i höga glas. Forma små innerstrutar av cellofan till varje strut och tejpa. Skär till bitar av stickmassa, gärna miljövänliga varianter, och blötlägg. Lägg sedan stickmassan i cellofanstrutarna och stick ned pelargonstjälkarna och placera i varje glasstrut.

Gör egna vaser av strandfynd

För att göra de här naturnära vaserna behöver du stenar med en plan sida, tjock ståltråd eller aluminiumtråd som exempelvis najtråd eller tråd man använder till bonsaiträd och glasrör. Och pelargoner såklart.

Klipp 60 cm långa längder av den tjocka ståltråden. Vira tråden runt stenen och vrid ihop trådarna ovanför stenen med den platta sidan nedåt. Lämna en av trådarna betydligt längre än den andra. Forma en spiral runt glasröret med den långa tråden, försiktigt så glaset inte spricker. Fyll röret med vatten och stick ner din pelargonstjälk.

Färgstarka pelargonbollar till festen

Skär till en fyrkant eller boll av miljövänlig stickmassa och blötlägg den. Stick sedan i pelaronstjälkarna och se till blommorna sitter så tätt att stickmassan döljs. Lägg bollarna på en bricka eller en tallrik.

Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe