GALA magasin
You Are Reading
Fem tips för bättre sömn
0
GALA tipsar

Fem tips för bättre sömn

Irritation, stress och huvudvärk. Svenskarna lider av sömnbrist. I den senaste upplagan av Hälsobarometern uppger en majoritet av svenskarna att de lidit av sömnbrist någon gång under de senaste 12 månaderna. Life har kollat närmare på vilka effekter sömnbrist ger och delar sina fem bästa tips för bättre sömn.

Hälsobarometern visar att så mycket som 60 procent av svenskarna har lidit av sömnbrist under de senaste 12 månaderna. Värst drabbad är åldersgruppen 31–40 år där nästan sju av tio upplevt sömnbrist. Vilka effekter har sömnbrist egentligen på svenskarna? Förutom att majoriteten känner sig tröttare än vanligt är det hela 40 procent som blir mer lättirriterade. Undersökningen visar även att en vanlig effekt är att man får svårare att koncentrera sig, blir mer stressad och får huvudvärk.
– Att en stor majoritet av svenskarna har upplevt sömnbrist under det senaste året är givetvis inget roligt resultat. Tyvärr är det vanligt att sömnen blir påverkad när man känner sig orolig eller har mycket tankar som snurrar runt i huvudet. Som tur är finns det knep att ta till för att uppnå bättre sömn. På Life hjälper vi mer än gärna till att hitta rätt produkter som kan funka för dig – och ger tips för bättre sömn, säger Linda Granquist, hälsorådgivare på Life.

Sömn är en viktig återställande process och en otroligt viktig faktor för att kroppen och hjärnan ska få vila och återhämta sig. Det är även under sömnen som vi bearbetar alla intryck vi utsätts för. Får du en god natts sömn blir det dessutom enklare att klara av stressiga och påfrestande situationer. Sömnbrist däremot har negativ påverkan på olika processer i kroppen inklusive immunfunktion, reproduktion, hormonbalans, humörreglering, minne och aptit. Har du problem med sömnen finns det knep du kan testa.

Lifes fem tips för bättre sömn
1. Kosttillskott eller kvällste
En del näringsämnen, växtextrakt eller örter kan ha en rogivande effekt vilket i sin tur påverkar sömnen positivt. Några av dessa ämnen är ashwagandha, B-vitaminer, saffran, kamomill, citronmeliss eller magnesium. Visste du exempelvis att magnesium har en avslappnande effekt på både kropp och sinne och därmed kan bidra till bättre sömn?
2. Motionera och träna under dagen
Du somnar lättare på kvällen och får bättre sömnkvalitet genom regelbunden träning. Däremot är det viktigt att inte träna för sent in på kvällen och utsättas för blå LED-lampor på gymmet. Det absolut bästa är att träna utomhus på morgonen så att du får tidig solexponering. Det gör att sömnhormonet melatonin undertrycks och dina kortisolnivåer höjs vilket ger en naturlig energiboost.
3. Sov i mörker
Att sova i mörker är ett av de enklaste och mest effektiva knepen att ta till för en god natts sömn. Helst ska det vara så mörkt att du inte kan se din hand framför ditt ansikte. Detta är bra då hormonerna som reglerar vakenhet och sömn till stor del styrs av närvaro och frånvaro av ljus.
4. Avslappnande aktivitet
Att scrolla på telefonen det sista du gör innan du somnar är ingen god idé. Det blåa ljuset från skärmen stör produktionen av melatonin som har en sövande effekt. Försök därför i stället hitta en avslappnande aktivitet att göra innan läggdags. Läs en bok, lyssna på en lugn podcast eller meditera. Prova dig fram för att hitta vad som passar dig!
5. Minska ditt koffeinintag
Oavsett när du konsumerar koffein så försämrar det din sömnkvalitet och ökar tiden det tar för dig att somna. Trots att alla är olika känsliga mot koffein och att effekterna avtar under dagen så påverkas ditt sömnmönster negativt. Försök därför minska ditt koffeinintag, eller ge upp det helt och hållet. En bra regel är att försöka att undvika koffein helt och hållet efter klockan 14:00.

Om undersökningen
Hälsobarometern 2022 är baserad på en undersökning genomförd av IPSOS Norm på uppdrag av Life. Undersökningen genomfördes i februari 2022 i form av en webbenkät. Totalt har 4 541 personer i Sverige, Norge och Finland i åldrarna 18–65 år deltagit i undersökningen. Resultatet är statistiskt säkerställt och riksrepresentativt.