GALA magasin
You Are Reading
Fantastisk utställning om Daisy – en prinsessa före sin tid
0
Petras praliner

Fantastisk utställning om Daisy – en prinsessa före sin tid

Kronprinsessan Margareta

Igår invigde H.M. Konungen utställningen Daisy – om kronprinsessan Margareta, 1882–1920. Kungens farmor var en dynamisk och folkkär kronprinsessa, en föregångare inom många områden som kom att påverka synen på kungligheter, in i våra dagar. Vem var hon, denna för sin tid så moderna men för många okända medlem av kungafamiljen? I utställningen, som jag hade glädje att besöka redan förra veckan, möter vi en prinsessa långt före sin tid.

Daisy
Gustaf Adolf och prinsessan Margareta anländer till Stockholm i Vasaslupen 1905.
Slottet
På plats i den våning på Kungliga slottet där kronprinsessan Margareta bodde tillsammans med Gustaf (VI) Adolf och de fem barnen, Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl Johan, visas unika föremål, från de kungliga samlingarna, som tillhört kronprinsessan. Spegelsalongen är från mitten av 1800-talet, från Karl XV:s tid. F. W. Scholander skapade en danssalong i italiensk renässansstil. Det praktfulla parkettgolvet lades in redan 1848.

Extra intressant att utställningen är i den våning på Kungliga slottet där kronprinsessan Margareta bodde tillsammans med Gustaf (VI) Adolf och de fem barnen, Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl Johan. Det visas unika föremål, från de kungliga samlingarna, som tillhört kronprinsessan och för första gången fascinerande material ur arkiven. Hon var barnbarn till drottning Victoria av Storbritannien och kallades Daisy av familj och vänner. Gå dit och lär känna prinsessan som statsminister Hjalmar Branting beskrev som ”solstrålen i Stockholms slott”.

Daisy
Kronprinsessan Margaretas kröningsmantel Foto: Lisa Raihle Rehbäck.

Utställningen Möt en prinsessa före sin tid. Daisy. Kronprinsessan Margareta, 1882–1920 visas på Kungliga slottet 6 juni – 30 september 2021.

Foto: Kungahuset.se