GALA magasin
You Are Reading
Experten tipsar: Så undviker ni familjebråk om skärmtid i sommar
0
GALA kidz

Experten tipsar: Så undviker ni familjebråk om skärmtid i sommar

Känner du att din skärmtid ökar under sommaren? Då är du inte ensam. Över hälften av alla svenskar upplever att familjens skärmtid ökar under semestern. Det visar en ny undersökning från Tele2, utförd av Kantar Media. Lisa Thorell, professor i psykologi vid Karolinska Institutet, delar med sig av sina bästa tips för att undvika irritation om skärmtid i familjen under sommaren.

 

1. Använd skärmarna på ett medvetet sätt
Skärmen kan vara ett jättebra hjälpmedel för att umgås mer med varandra och hitta på saker tillsammans under semestern. Försök undvika att fastna för länge i det klassiska ”slöscrollande” och använd istället skärmarna på ett roligt sätt tillsammans. Exempelvis genom att spela ett digitalt spel, göra en TikTok-video tillsammans eller göra research till ett gemensamt sommarprojekt.

2. Sätt upp tider för slösurfande och försök lägga bort skärmen helt ett tag
Självklart är det helt okej att vila upp sig i hängmattan och slösurfa en stund under semestern. Det svåra brukar vara att inte fastna i scrollandet längre än vad man egentligen vill. Sätt därför upp en bestämd tid i förväg. Försök också att lägga bort skärmarna helt då och då för att vara helt närvarande i stunden. Om det känns jobbigt kan ni börja med korta stunder för att få in vanan och hitta en balans som känns lagom för just er.

3. Hitta ett lustfyllt sätt att komma överens om gemensamma riktlinjer för hur och när ni använder era skärmar
I många familjer är ett av de största irritationsmomenten när någon i deras närhet använder skärmen vid ett tillfälle man själv inte tycker den ska användas. Försök därför hitta ett bra sätt att tillsammans bestämma när ni använder skärmarna och när ni lägger bort dem. Exempelvis genom Tele2s skärmutmaning.

4. Lyssna in allas önskemål och preferenser
Var snälla mot er själva och varandra. Ofta har vi olika behov och olika preferenser. Se därför till att alla får komma till tals och att alla känner att de får säga sitt när ni pratar om familjens skärmtid under semestern.

5. Prata om innehållet ni tar del av på sociala medier
Kom ihåg att sociala medier ofta bara visar höjdpunkterna från andras semestrar och inte visar upp hela verkligheten. Många kan bli stressade över alla coola bilder och videos som syns där. Prata tillsammans i familjen om vad ni ser och även vad ni själva delar på sociala medier för att undvika att bli stressade över att alla andra ser ut att ha den ”perfekta sommaren”.

Lisa Thorell.