GALA magasin
You Are Reading
Prisbelönt podd aktuell med ny säsong
0
GALA kidz

Prisbelönt podd aktuell med ny säsong

Stora händelser har startat en ny säsong med 10 minuters långa avsnitt om nyhetshändelser som på olika sätt förändrat världen. Hör om skjutningen som fick en hel värld att börja protestera för Black Lives Matter, om hur Minecraft blev världens största spel, mordet på Olof Palme och återföreningen av Sveriges största popband – ABBA.

– Stora händelser förklarar på ett engagerande och pedagogiskt sätt några av de mest uppmärksammade händelserna i modern tid. Både positiva händelseförlopp, men även det som har satt djupa spår. Podden är väldigt uppskattad bland både familjer och skolor då det också finns diskussionsfrågor att ta vidare efter varje avsnitt. Dessutom utsåg NYC Radio Awards nyligen Stora händelser till årets bästa barn och ungdomsprogram vilket gör det extra kul att vi nu erbjuder en ny säsong, säger Beatrice Dalghi, samordnare på Barnradion.

Varje avsnitt är tio minuter långt. Målgruppen är barn 9-13 år.

Avsnitt 1: ”Protesterna i Ukraina 2014″
Följ med till Ukraina när EU-demonstrationer urartade till en våldsam kamp mellan demonstranter och kravallpolis. Hur torget Majdan färgades grått av hemmagjorda bensinbomber och brända bildäck. Hör rösterna från människorna på torget och chocken när mystiska soldater plötsligt dyker upp på halvön Krim i sydöstra Ukraina. Bara dagar efter att presidenten flytt landet.

Avsnitt 2: ”Mordet på statsministern Olof Palme”
Följ med på en resa genom Sveriges största polisutredning. Vad var det egentligen som hände den där sena vinterkvällen 1986 efter statsministerns biobesök? Hur lät det på nyheterna när man visste att han var död? Vem som sköt vet inte polisen, och på listan över misstänkta personer finns över 12 000 namn. 36 år efter mordet säger sig polisen vara säkra. Nu vet man vem som dödade Olof Palme.

Stora händelser: kommande avsnitt
Protesterna i Ukraina 2014
Mordet på statsministern Olof Palme
Abba och återföreningen
Dödsskjutningen av Trayvon Martin och starten på Black Lives Matter
MH370 – Flygplanet som försvann
Mordförsöket på Malala och hennes kamp för flickors rättigheter
Uppropet #Metoo
Minecraft blir världens största spel
Lasermannen
Världsstjärnan Avicii och hans tragiska död
Hålet i ozonlagret
Terrorattentatet på Drottninggatan

Stora händelser hör du i appen Sveriges Radio Play och i P4 varannan lördag kl. 09.50 med start den 5 maj.

Foto: SVT