GALA magasin
You Are Reading
Emilia Roosmann spelar med sin pappa Magnus i andra säsongen av ”Maskineriet”
0
Film & TV

Emilia Roosmann spelar med sin pappa Magnus i andra säsongen av ”Maskineriet”

Roosmann

Svensknorska Emilia Roosmann är tillbaka som skoningslösa Monika i den andra säsongen av Viaplays actionserie Maskineriet. Hon flankeras av flera kända skådespelare från första säsongen däribland Kristoffer Joner, Hanna Ahlström och Anastasios Soulis. Dessutom får hon nu sällskap av sin pappa tillika stjärnskådespelaren Magnus Roosmann.

– Emilia är bra och verkar följa familjetraditionen att gestalta psykopater på ett trovärdigt sätt, säger Magnus Roosmann.

Roosmann

Första säsongen av Viaplays originalserie Maskineriet slog tittarrekord på Viaplay under sitt första premiärdygn. Vi fick då se den till synes normala familjepappan Olle Hultén (Kristoffer Joner) pressas till bristningsgränsen, när hans liv plötsligt vändes upp och ner.

Andra säsongen inleds med att Olle avtjänar ett fängelsestraff i Sverige och hoppas att han snart blir frisläppt för gott uppförande. Men utsikterna för att släppas hotas av att han anklagas för medverkan till ett mord som hans exfru Monika (Emilia Roosmann) har begått. Den pågående rättegången avbryts dessutom när det visar sig att hans tolvårige son Jimmy har tagit en skolklass som gisslan och hotar att spränga dem alla, om inte Olle och hans mamma Monika släpps. En farlig actionfylld resa börjar.

Emilia Roosmann (Knutby), som porträtterar en av seriens mest kusliga roller, får i andra säsongen sällskap av sin pappa Magnus Roosmann (Ondskan, Johan Falk, Quick) – som även han spelar en hänsynslös och rå karaktär.

– Det är klart att det är roligt att komma in i en populär serie där min dotter redan är etablerad sedan tidigare. Vi har ett sådant förhållande att jag gärna skulle vilja jobba med henne. Emilia är bra och verkar följa familjetraditionen att gestalta psykopater på ett trovärdigt sätt, säger han.

Emilia framhåller att det är kul att de båda medverkar i samma serie.

– Nu har vi inga scener ihop, men det är såklart roligt att vara med i samma produktion. Eftersom han är så pass erfaren i branschen, och jag ändå vill påstå mig vara erfaren i Maskineriets värld, blir det ett intressant möte av kunskap. Vi är ju av olika generationer, olika skolor och så vidare så jag tänker att vi likt Francis och Sofia Coppola arbetar på olika sätt, men likväl med samma driv och styrkor. Estetikerna behöver inte vara likadana, gestaltningen åt samma håll. Men grunden vi står på är densamma. När han gör Gudfadern gör jag Lost in Translation, båda mästerverk, men av helt olika skäl, säger hon.

Roosmann

Förberedelserna inför andra säsongen av Maskineriet var tuffa och de båda tränade mycket tillsammans för att stärka både det fysiska och mentala.

– Träningen inför inspelning har för mig två syften. Dels det rent fysiska, att preparera kroppen för den mängd stuntmaterial en serie som Maskineriet kräver. Att dra med min pappa på ett pass är en bonus, att ge oss själva just den försäkringen, och få göra det ihop. Men framför allt är det en rent mental förberedelse, att via kroppslig ansträngning få ett högre fokus. Jag har gjort det mesta – jag har intervalltränat, gymmat, boxats, you name it. När det kommer till action på film och tv ska det fan se snyggt ut när det görs. Och det gör det, tack vare att vi tar det på allvar, säger Emilia.

Utöver Emilia Roosmann, Magnus Roosmann, Hanna Alström (Kingsman), Kristoffer Joner (Vågen, The Revenant) och Anastasios Soulis (Gåsmamman) syns även bland andra Roshi Hoss (We got this), Julia Schacht (Melk), Antti Reini (Cold courage), Bahador Foladi (Box 21), Angela Kovács (Irene Huss), Ellen Jelinek (Beck) och Karin Foladi Bengtsson (Åreakuten).

Säsong två av Maskineriet består av sex avsnitt och regisseras återigen av Richard Holm. Producenter är Martin Persson, Mia Welin, samt exekutiv producent Miira Paasilinna för Anagram Sverige. Jon Petersson är exekutiv producent för NENT Group. Maskineriet har exklusiv premiär på Viaplay i år.

Foto: Anders Nicander