GALA magasin
You Are Reading
Din personlighet – ny tv-serie med Anders Hansen
0
Film & TV

Din personlighet – ny tv-serie med Anders Hansen

 Vilka är de vanligaste personlighetsdragen och hur avgörande är vår uppväxtmiljö för hur man blir den man är? Kan vi själva påverka eller ändra på vår personlighet?  Dessa frågor tar psykiatrikern och författaren Anders Hansen sig an i den nya serien Din personlighet. Medverkar gör bland andra författaren David Lagercrantz, skådespelaren Marianne Mörck och miljökämpen Greta Thunberg.

I första avsnittet undersöker Anders Hansen vad som formar vår personlighet. Vad är det som påverkar oss mest? Arv eller miljö? Han träffar enäggstvillingarna Tom och Steve som växte upp på var sitt håll utan att veta om varandras existens och får en grundkurs i personlighet av världens mest framstående expert på ämnet, Brian Little.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om hur mycket jag skulle lära mig om mig själv och vad som format min personlighet av att göra den här serien. Jag är övertygad om att den som tittar kommer förstå sig själv bättre och förstå varför man blivit den man är, säger Anders Hansen.

I serien tittar Anders också närmare på den mörka delen av vår personlighet – narcissism och psykopati. Hur är det att leva med en sådan personlighet?

I DUO-appen kommer tittarna att kunna göra samma personlighetstest som Anders gör i programmen.

EPISOD 1: Arv eller miljö, vad avgör?
Vilka är de stora personlighetsdrag som vi alla har mer eller mindre av och hur avgörande är vår uppväxtmiljö? Det vill psykiatrikern och författaren Anders Hansen ta reda på. Han träffar enäggstvillingarna Tom och Steve som växte upp på var sitt håll utan att veta om varandras existens och han får en grundkurs i personlighet av världens mest framstående expert på ämnet, Brian Little.

EPISOD 2: Kan jag ändra min personlighet?
Förändras vår personlighet genom livet och i så fall hur? Författaren David Lagercrantz berättar om sin neurotiska personlighet och skådespelerskan Marianne Mörck om sin introverta sida. Anders träffar den världsledande genetikern Robert Plomin och får lära sig att våra personligheter formas på ett helt annat sätt än vad många kanske skulle tro
.
EPISOD 3: Hur är det att bli diagnostiserad som psykopat?
Anders tittar närmare på den mörka delen av vår personlighet - narcissism och psykopati. I USA träffar han juristen M.E. Thomas som är diagnostiserad med psykopati för att ta reda på hur det är att leva med en sådan personlighet. Och hemma i Sverige träffar han en kvinna som är narcissist och psykologen som hjälper henne att fungera bättre.

EPISOD 4: Varför vi har olika personligheter
Miljökämpen Greta Thunberg berättar om hur hennes autism påverkar henne och mästerkocken Adam Thulin öppnar upp om sin ADHD. Anders reser till Kenya för att uppfylla en av sitt livs största drömmar – äntligen ska han få spendera tid tillsammans med en grupp jägare-samlare på savannen som lever som vi människor gjort 99% av vår historia.

Tisdagen 20 februari kl. 20:00 i SVT1 och på SVT Play: Din personlighet (1:4)

Fördjupande samtal på SVT Play
I anslutning till programmen publiceras fördjupande samtal med några av de medverkande. I ”Anders möter” träffar Anders Hansen personlighetsforskaren Brian Little, beteendegenetikern Robert Plomin, forskaren Karolina Sörman och professor Simon Baron-Cohen.

Foto: Janne Danielsson/SVT