GALA magasin
You Are Reading
Denise Rudberg skriver ny spänningsserie om 1970-talet
0
Boktips

Denise Rudberg skriver ny spänningsserie om 1970-talet

Polisromanen Dancing Queen är första delen i en ny serie som inleds hösten 2023. Denise Rudbergs nya romanserie är en svensk sjuttiotals-noir som mixar polisthriller, scandi crime och verkliga händelser. I högt tempo skildras hur två kvinnliga poliser ur olika generationer, Agneta Thorén och Karin Johansson, råkar på hemligstämplad information som leder rätt upp i toppskiktet av samhället och försätter dem i omedelbar livsfara.

I böckerna möter vi ett land som ännu inte förlorat sin oskuld och där makten med alla medel håller borta oliktänkande, ifrågasättande och störande element. För i Sverige 1976 tittar man på Gäst hos Hagge på kvällarna och dansar disco på helgerna – men bordellhärvan, IB-affären och andra konspirationer och sammansvärjningar sopas effektivt under mattan.

– Att få chansen att återigen arbeta med Norstedts, och därmed stjärnförläggaren Håkan Bravinger och hans dreamteam är otroligt roligt, säger Denise Rudberg. Än en gång är min ambition att ge kvinnor sin rättmätiga plats i historien, denna gång i form av en thriller där jag tar avstamp i verkliga händelser. Politisk mörkläggning och pulserande disco i en svettig mix!

Om Dancing Queen:

Agneta Thorén är en ung polis och ensamstående mamma som efter en hörselskada i samband med en utryckning till västtyska ambassaden tvingas till skrivbordstjänstgöring på Stockholmspolisens stadsarkiv. Arbetet i arkivet är långt ifrån lika händelsefullt som aktiv tjänst – men allt förändras när hon förstår att någon med hög säkerhetsprövning döljer komprometterande uppgifter som leder hela vägen till det politiska toppskiktet.

I Stockholmsförorten Vällingby skyndar statsminister Olof Palme ut genom dörren med en marmeladsmörgås i ena handen och sin skrynkliga slips i den andra. Han slänger sig in i sin Fiat för att hinna till Rosenbad i tid. Några kvarter därifrån trampar Karin Johansson iväg på cykeln för att hinna med tunnelbanan. Karin var en av de första svenska kvinnliga poliserna i tjänst, men efter att ha arbetat i flera år på fältet kan hon konstatera att karriären stannat upp rätt betänkligt. En dag omkommer en av hennes nära väninnor i kåren i en tragisk olycka. Ovetande kliver Karin rätt in i ett getingbo av lögner, brott och konspirationer på högsta ort – och snart inser hon att hon har reducerats till en bricka i ett otäckt spel.

Foto: Kajsa Göransson/Norstedts