GALA magasin
You Are Reading
Dags för första deltävlingen i Mello 2022 – här är artisterna!
0
Nöje

Dags för första deltävlingen i Mello 2022 – här är artisterna!

Omar

Melodifestivalen 2022 direktsänds från Stockholm. Med den rådande höga smittspridningen anser SVT inte att det är försvarbart att resa ut i landet under sex veckor med ett stort team. Melodifestivalen är dock hela Sveriges fest så man har ändå lovat att göra sitt yttersta för att skapa ett spännande tv-program som sprider värme och glädje när det behövs som mest.
Samtliga sex program kommer att direktsändas inför det deltagartak som gäller för allmän sammankomst inomhus. Första deltävlingen sänds på SVT i morgon ikväll klockan 20.00 och artisterna som tävlar är:

Malou Prytz
Foto: Per Kristiansen / Warner Music, SVT/Mello 2022

Malou Prytz

Låtskrivare: Alice Gernandt, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

Malou Prytz slog igenom i Melodifestivalen 2018 med ”I Do Me”, och hon gick som 15-årig debutant direkt till final och fick en stor hit både på Spotify och radio. Efter debuten har hon släppt flera singlar, en EP samt samarbetat med artisten Millé i Tyskland och hunnit vara med i Mello igen – med låten ”Ballerina”.  Som 18-åring tävlar Malou Prytz alltså för tredje gången i Melodifestivalen.

Theoz
Foto: Magnus Ragnvid / Warner Music, SVT/Mello 2022

THEOZ

Låtskrivare: Tobias Lundgren, Axel Schylström, Tim Larsson, Elize Ryd, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

THEOZ är en av Sveriges största influencers med över två miljoner följare på sina kanaler. Han slog igenom som artist 2018, blott tolv år gammal, med låten ”Het”. Musikvideon till låten blev årets mest sedda svenska musikvideo det året. Han är endast 16 år gammal men har redan hunnit släppa en EP, varit ute på en stor sommarturné, uppträtt flera gånger i tv och haft huvudrollen i långfilmen Rymdresan med bland andra Robert Gustafsson. Och nu är det dags för debut i Melodifestivalen men en upptempolåt som verkligen står för det Theoz gillar bäst – att sjunga och dansa.

Shirley Clamp
Foto: Magnus Ragnvid / Shirley Clamp AB, SVT/Mello 2022

Shirley Clamp

Låtskrivare: Mats Tärnfors, Pelle Nylén, Shirley Clamp, Jakob Skarin

Shirley Clamp fick sitt genombrott 2004 när hon deltog i Melodifestivalen med låten ”Min kärlek”. Samma år släppte hon debutalbumet ”Den långsamma blomman” och har sedan dess gett ut en mängd musik bland annat fyra studioalbum och en samlingsskiva, tävlat ytterligare några gånger i Melodifestivalen samt gjort många livekonserter runt om i Sverige. 2019 hade hon premiär på sin egen föreställning ”Shirley Clamp - nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt”. Showen får snart nypremiär och i höst står hon även på scen i en uppsättning av musikalen ”Sound Of Music”. I fjol medverkade Shirely som programledare för Andra chansen, men nu är det alltså dags för Shirley att återigen tävla.

Omar
Foto: Florian Dezfoulian / TEN Music Group, SVT/Mello 2022

Omar Rudberg

Låtskrivare: Omar Rudberg, Gustav Blomberg, Amanda Kongshaug, Kristin Marie

Omar Rudberg är artist, låtskrivare och skådespelare. Under åren 2013-2017 var han en del av Skandinaviens största pojkband, Fo&O, och sedan 2018 är han soloartist. Som en av huvudrollsinnehavaren i den strömmade succéserien ”Young Royals” har han nått idolstatus bland yngre tittare och blivit ett stort namn världen över. Omar är född I Latinamerika där han idag har en följarskara närmare miljonen. 2022 släpper han sitt debutalbum och spelar in säsong 2 av “Young Royals”. Det är tredje gången som Omar medverkar i Melodifestivalen (Fo&O 2017 och som soloartist 2019).

Danne Stråhed
Foto och copyright: Per Jahnke, SVT/Mello 2022

Danne Stråhed

Låtskrivare: Danne Stråhed, Fredrik Andersson, Erik Stenhammar

Danne Stråhed har varit med i en mängd olika band sedan mitten av 70-talet. Som medlem i bandet Chinox var han sommaren 1976 förband till, de på den tiden relativt okända, AC/DC. Sex år senare fick hans nästa band, Änglabarn, hänga med Queen på Skandinavienturné. Danne har sina musikaliska rötter i den svenska folkmusiken, den amerikanska södern och i Karibien. Han har spenderat mycket tid i både Louisiana och på Jamaica för att hämta inspiration och spela musik. Hemma i Sverige har hans skånska cajuninspirerade musik nått en stor och bred publik, framförallt i landets södra delar. Bland annat har det blivit två ettor och ytterligare några melodier på Svensktoppen. Hans mest kända låt är ”När en flicka talar skånska” från 1993.

Cornelia Jakobs
Foto: Jubel, SVT/Mello 2022

Cornelia Jakobs

Låtskrivare: Isa Molin, David Zandén, Cornelia Jakobsdotter

Cornelia Jakobs, 29 år, lever och andas musik. Sedan hon var sju år har scenen varit hennes ”comfort zone” och det har aldrig funnits en plan B. Redan i mellanstadiet började hon spela i olika garage-rockband. Då Cornelias passion är att spela live för publik skriver hon sin musik med det perspektivet. Hon är en artist med starka kreativa visioner inom såväl musiken som det visuella och hon har under det senaste fem åren i stort sett gjort allt själv. Hittills finns 9 singlar släppta och hon färdigställer nu sitt debutalbum. Organiskt, filmiskt, känslostarkt och tidlöst är några ord för att beskriva både Cornelia Jakobs sound och personlighet.

Robin Bengtsson
Foto: Tove Floss / Universal Music, SVT/Mello 2022

Robin Bengtsson

Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Victor Sjöström, Victor Crone, Viktor Broberg, Sebastian Atas

Det är fjärde gången som Robin Bengtsson tävlar i Melodifestivalen. De tre tidigare gångerna har han tagit sig till final och 2017 vann han hela tävlingen med ”I Can’t Go On” som slutade femma i Eurovision Song Contest. Robin slog igenom i Idol 2008 och har släppt musik sedan dess, han har gästat ett antal artisters låtar samt skrivit musik med bland andra FloRida och Anton Ewald. 2019 tävlade han i Let’s Dance där han kom på en femte plats. I år tävlar Robin Bengtsson med en riktig arenapoplåt med bland andra killarna i framgångsrika duon Jubel på upphov.