GALA magasin
You Are Reading
Då har nya Beck-filmen premiär
0
Film & TV

Då har nya Beck-filmen premiär

I Beck – Inferno tätnar världen runt Josef (Martin Wallström) som är avstängd i väntan på internutredningen efter en påstådd misshandel av en SÄPO-agent. Klas Fredén (Jonas Karlsson), som nu står på toppen av sin karriär, erbjuder sin hjälp – men ingenting är gratis. Den 8 december har den 49:e Beckfilmen exklusiv premiär på TV4 Play.

Kristofer Hivju som Steinar Hovland och Jennie Silfverhjelm som Alex Beijer.

– Det här är en historisk Beckpremiär på så sätt att det faktiskt är den allra första på TV4 Play. Vi är oerhört glada över att vi nu kan erbjuda möjligheten att se hela filmsviten, inklusive de äldre filmerna, på TV4 Play. Högkvalitativt drama är en viktig hörnsten i vår streamingtjänst framåt och Beck är ett tidlöst och urstarkt kriminaldrama som fortsätter locka storpublik. Film 49 är ett styrkebesked för den här fantastiska filmsviten och vi hoppas att tittarna tycker om den, säger Fredrik Arefalk, innehålls- och kanaldirektör TV4.

Martin Wallström som Josef Eriksson.

När Beck – Inferno tar sin början är ingenting sig likt i Beckgruppen. Alex (Jennie Silfverhjelm) utreder en dödsskjutning vid en bensinmack, men är djupt påverkad av att Jenny (Anna Asp) har fått sparken och Josef är avstängd i väntan på en internutredning.

Martin Wallström som Josef Eriksson och Jonas Karlsson as Klas Fredén.

Samtidigt har Klas Fredén blivit högsta chef på SÄPO. Han kontaktar Josef och erbjuder honom sin hjälp, men ingenting är gratis och Klas vill att Josef först ska göra honom en tjänst. Josef tackar nej, men efter ett första förhör med internutredarna inser han att han är chanslös och söker upp Klas igen. Klas vill att Josef ska leta upp en kvinna som sägs ha stulit Botticellitavlan Inferno, en tavla som använts som säkerhet i ett otal knarkaffärer. Dealen får ödesdigra konsekvenser för både Josef, Klas och Beckgruppen.

I övriga roller ses bland annat Kristoffer Hivju, Måns Nathanaelson, Ingvar Hirdwall, Elmira Arikan, Valter Skarsgård och Happy Jankell.

Peter Haber som Martin Beck.

Peter Haber, som spelat titelrollen sedan 1997, återvänder som poliskommissarie Martin Beck.

Beck – Inferno bygger på författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöös karaktärer och deckarsvit om Martin Beck. Producent är Francy Suntinger på Filmlance International, del av Banijay. Regissör är Pontus Klänge och för manus står Annika Sandahl. Dramachef TV4 är Piodor Gustafsson och exekutiv producent TV4 är Jon Mankell. Beck är en samproduktion mellan TV4, Filmlance och Nordisk Film Production i samarbete med ZDF, DR, TV 2 Norge, Nordisk Distribution och Banijay Rights. Beck distribueras Internationellt av Banijay Rights.

Beck – Inferno har streamad premiär på TV4 Play den 8 december och kommer till TV4-kanalen nästa år. Beck 50 – Dödläge planeras ha premiär på TV4 Play under tidig vår 2024.

Foto: Johan Paulin/TV4