GALA magasin
You Are Reading
Chokladmoussetårta med tryfflar och Plantation Rum
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Chokladmoussetårta med tryfflar och Plantation Rum

Hej! Måste bara bjuda på receptet till den underbara chokladmoussetårta som jag gjorde nyligen till tidningen Icakuriren, den kommer ut på den nya året, men passar ju så bra till alla Julhelger.

Master blender Alexandre Gabriel från Plantation Rum och jag
Master blender Alexandre Gabriel från Plantation Rum och jag.

I tårtan och tryfflarna har jag använt helt fantastisk rom, från Plantation Rum, som jag har testat då Food & Friends bjöd på pressprovning på en karibisk restaurang, Cane Rum Society, som jag kan varmt rekommendera.

Mörk chockladmoussetårta

Till 8 bitar

Tid ca 1 timme + tid att kallna och stelna

200 g digestive kex

100 g smör

Mousse:

350 g mörka chokladknappar

1 dl siktat florsocker

1 tsk vaniljpulver

1 dl starkt kaffe

3 msk mörk rom (jag använde plantaion rom)

3 äggulor

6 dl vispgrädde

Garnering

1 dubbeldajm

Chokladtryfflar, se recept nedan

  1. Bryt kexen i mindre bitar och mixa dem till smulor i matberedare monterad med en kniv. Häll smulornaen bunke och blanda med smält smör. Tryck ut kakdegen över botten i en springform med bakplåtspapper i  botten, ca 22 cm i diameter. Ställ kallt ca 20 minuter.
  1. Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda kexbotten ca 10 minuter. Låt kallna. Klä in formen på insidan med en konditoriremsa .
  2. Smält chokladknapparna. Häll chokladen i en bunke. Tillsätt florsocker, vaniljpulver, kaffe och rom, rör om. Blanda i gulorna, en i taget och vispa ihop med elvisp. Låt chokladmassan svalna. 4. Vispa grädden tills den tjocknar och blir lätt och luftig, ej för hårt. Vänd ner grädden i chokladmassan med hjälp av slickepott tills allt blandas. Häll chockladmoussemassan i formen. Täck med plastfilm och låt stelna i kylskåp minst 8 timmar.
  3. Garnera tårtan med krossad dajm och tryfflar.

Tryfflar (30 stycken)

2 dl vispgrädde

2/3 dl vit baksirap

1 dl strösocker

50 g smör, rumstempererat

1 msk mörk rom

250 g mörka chokladknappar

Till garnering:

1-2 msk kakaopulver

  1. Koka upp grädden i en liten kastrull och ställ åt sedan.
  2. Mät upp sirap och socker i en kastrull och koka tills sockret smält. Sjud sedan blandningen tills den får guldbrun färg, ca 5 minuter. Rör i grädde, smör och rom. Ta av värmen och rör i chocklad och rom, rör försiktigt till en slät tryffelmassa.
  3. Häll chokladmassan i en form med låg kant, klädd med bakplåtspapper och ställ kallt ca 12 timmar, tills massan kan formas till kulor. Rulla knappt matskedsstora tryfflar och lägg dem på en bricka med bakplåtspapper. Låt stelna 2-3 timmar.
  4. Sikta över kakaopulver.