GALA magasin
You Are Reading
Artisterna i Mello deltävling 2 – berättar själva om sina låtar
0
Nöje

Artisterna i Mello deltävling 2 – berättar själva om sina låtar

Deltävling 2

Anton Ewald

Anton Ewald med låten  ”New Religion”

Anton Ewald slog igenom i Melodifestivalen 2013 med låten ”Begging”. Genom åren har han nominerats till bland annat Grammis, Rockbjörnar och MTV Awards.

De senaste åren har Anton bott och jobbat i Miami i USA. Han har jobbat med stjärnproducenten Rami Yacoub (Backstreet Boys, Britney Spears, One Direction med flera), arbetat som internationell fotomodell och undervisat i modern dans. Nu är Anton tillbaka på svensk mark, redo att åter igen ställa sig där han helst vill vara: på scenen.

Anton Ewald-fakta:

• Född: Den 7 augusti 1993 (27 år).
• Bosatt: Stockholm.
• Uppväxt: Stockholm.
• Melodifestivalrutin:
2021: ”New Religion” (artist, låtskrivare och producent)
2018: ”Never Learn” (låtskrivare och producent, bidraget framfördes av Olivia Eliasson)
2016: ”Save Me” (koreograf, bidraget framfördes av Wiktoria)
2014: ”Natural” (artist)
2013: ”Begging” (artist)
2012: ”Amazing” (dansare och kör, bidraget framfördes av Danny Saucedo), ”Aldrig aldrig” (dansare och koreograf, bidraget framfördes av Andreas Lundstedt)
2009: ”The Queen” (dansare, bidraget framfördes av Velvet)
• Övrigt: Anton upptäcktes som 14-åring av Jennie Widegren, som lät honom delta med gruppen Bounce som både koreograf och dansare. Nu jobbar han med Jennie ännu en gång, eftersom hon är en av nummerkreatörerna till bidraget. Anton återförenas dessutom med Robin Haghi och Daniel Koivunen, dansarna som han hade bakom sig i både ”Begging” 2013 och ”Natural” 2014.

Anton om bidraget:

– Min låt kom till när jag satt med låtskrivarna i en studiosession. Vi kom på den här klockrena melodislingan för refrängen, och då kändes det bara som att vi hade låten, där satt den. Det blir fart, mycket dans, mycket energi, och jag kommer att ge mitt allt.

Låtskrivare: Anton Ewald, Joe Killington, Maja Strömstedt och Jonas Wallin.

Julia Alfrida

Julia Alfrida med låten ”Rich”

Artisten och låtskrivaren Julia Alfrida blev den första officiella deltagaren i Melodifestivalen 2021 när hon erbjöds en plats genom radiotävlingen P4 Nästa. Hennes gränsöverskridande musik är influerad av dark-pop och hip hop, med texter och produktioner som ofta speglar de upplevelser som format henne till den hon är idag.

Julias karriär tog fart redan 2019 med singeln ”HER”, som ledde till liveframträdanden i samband med Pridefestivalen i Stockholm och Köpenhamn.

Julia Alfrida-fakta: 

• Namn: Julia Alfrida Ridderdal.
• Född: Den 25 juni 1995 (25 år).
• Bosatt: Täby.
• Uppväxt: Åkersberga.
• Melodifestivalrutin: Debutant.
• Övrigt: Julia slutade på sjätte plats i P4 Nästa 2020 men erbjöds den plats i Melodifestivalen som en av finalisterna får varje år. Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson motiverade valet:

Julia om bidraget:

– Låten handlar om självvärde och mångfald, att vi alla är olika men precis lika mycket värda

Låtskrivare: Julia Alfrida, Jimmy Jansson och Melanie Wehbe.

WAHL feat. SAMI

WAHL feat. SAMI med låten”90-talet”

Det är dags för Melodifestivalens tusende bidrag sedan starten på 1950-talet, och artisterna som får äran att framföra det är WAHL feat. SAMI.

Låtskrivaren och artisten Christopher Wahlberg, mer känd som den ena halvan i duon SödraSidan, går nu också solo under namnet WAHL. SödraSidan har jobbat ihop med artister och producenter som Hoffmaestro och Tjuvjakt.

Sami Rekik var under många år ena halvan av Medina, en av Sveriges mest kända hiphopkonstellationer. Nu kör han solo under namnet SAMI och har släppt hits med bland andra artisterna Cherrie, Danny och Jireel som feature.

Nu har WAHL och SAMI slagit sig samman och debuterar i Melodifestivalen.

WAHL feat. SAMI-fakta:

• Namn: Christopher Hans Sebastian Vahlberg (WAHL). Född: Den 10 december 1985 (35 år). Uppväxt: Dalen, Stockholm. Bosatt: Tallkrogen, Stockholm. Övrigt: Christopher stavar sitt efternamnet med W i artistsammanhang.
• Namn: Sami Daniel Rekik (SAMI). Född: Den 27 juni 1980 (40 år). Uppväxt: Stockholm. Bosatt: Stockholm.
• Melodifestivalrutin: Debutanter.
• Övrigt: Sami har samarbeten i bagaget med bland andra de tidigare Melodifestivaldeltagarna Anis Don Demina och Elias Abbas.

WAHL och SAMI om bidraget:

– Tittarna kan förvänta sig bra energi, dans, snygga färger och nostalgi.

Låtskrivare: Josefin Glenmark, Andreas Larsson, Sami Rekik, Christopher Wahlberg och Jesper Welander.

Frida Green

Frida Green med låten ”The Silence”

Det finns ingen på Österlen som inte vet vem Frida är. Hon har sjungit på mängder av dop, begravningar, och lokala evenemang. Frida är 28 år, har gått Estetiska programmet i Ystad och har varit med i diverse lokala band – ofta som bakgrundssångerska.

Nu är det dags för Melodifestivalpubliken att upptäcka Frida Green när hon ställer sig på scenen i Sveriges största tv-program.

Frida Green-fakta:

• Född: Den 6 september 1992 (28 år).
• Bosatt: Ystad.
• Uppväxt: Ystad.
• Melodifestivalrutin: Debutant.
• Övrigt: Frida gick till final i Talang 2018 och har efter det börjat ge ut egen musik. Redan 2015 medverkade hon på Badpojkens låt ”Johnny G (The Guidetti Song)”.

Frida om bidraget:

– Låten är som en energikälla, man blir liksom fylld av den, och den är väldigt pampig.

Låtskrivare: Anna Bergendahl, Joy Deb, David Lindgren Zacharias och Bobby Ljunggren.

Ewa Roos och Eva Rydberg
Eva Rydberg & Ewa Roos med låten ”Rena rama ding dong”

Eva Rydberg och Ewa Roos är två av våra mest älskade skådespelare och artister med långa karriärer inom teater, revy, film och musik. De har delat scen många gånger – nu är det dags för dem att tillsammans äntra en av våra största musikscener. Men de är inga rena debutanter.

Eva Rydberg tävlade 1977. Och Ewa Roos har också erfarenhet av melodifestivaler. Hon vann en stor svensk talangjakt 1963 och korades till den bästa barnstjärnan i landet. Som följd fick hon representera Sverige i en internationell melodifestival för barn i italienska Riccione, med låten ”I valet och kvalet”, specialskriven åt henne av Owe Thörnqvist.

Nu hoppas de på sitt stora gemensamma genombrott, i och med medverkan i Melodifestivalen 2021.

Eva Rydberg & Ewa Roos-fakta:

• Namn: Eva Gunilla Johansson Rydberg. Född: Den 20 juni 1943 (77 år). Uppväxt: Malmö. Bosatt: Helsingborg.
• Namn: Ewa Maria Roos Sevenheim. Född: Den 12 juni 1949 (71 år). Uppväxt: Borås. Bosatt: Ljusterö.
• Melodifestivalrutin, Eva Rydberg: 1977: Charlie Chaplin (sjunde plats).
• Melodifestivalrutin, Ewa Roos: Debutant.
• Övrigt: Första gången Ewa Roos och Eva Rydberg träffades var när de båda spelade revy på Lisebergsteatern i Göteborg år 1969. Året innan hade Ewa Roos fått sitt definitiva genombrott med den glada slagdängan ”Vilken härlig dag”. Ewa blev senare den allra första gästartisten när Allsång på Skansen startade som tv-program 1979. Roos och Rydberg samarbetar fortfarande återkommande. Deltagandet i Melodifestivalen blir en Rydbergsk familjeaffär eftersom låten är skriven av Evas son Kalle och koreografin är gjord av Evas dotter Birgitta. Eva är också den äldsta kvinnliga artisten i Melodifestivalen genom tiderna – även om hon har en bit kvar till rekordinnehavaren Owe Thörnqvist, som var 87 år och 364 dagar när han tävlade i finalen av Melodifestivalen 2017.

Eva Rydberg om bidraget:

– Låten är glad, svängig och lite tokig. När tittarna får se vårt nummer hoppas jag att de kan få skratta och känna lite glädje.

Låtskrivare: Ari Lehtonen, Kalle Rydberg och Göran Sparrdal.

Patrik Sean

Patrik Jean med låten ”Tears Run Dry”

Patrik Jean är en etablerad låtskrivare och musikproducent. Han vann hela Melodifestivalen 2020 som en av låtskrivarna bakom The Mamas ”Move”. Nu vill han visa att han även är en artist att hålla ögonen på och har redan släppt två egna EP.

Trots vinsten i Melodifestivalen blev det som bekant ingen tävling i Eurovision Song Contest 2020, men Patrik Jean hoppas på en ny chans i Rotterdam när han själv tar steget fram i rampljuset.In English.

Patrik Jean-fakta:

• Namn: Jean Patrik Olsson.
• Född: Den 3 maj 1990 (30 år).
• Bosatt: Stockholm.
• Uppväxt: Stockholm.
• Melodifestivalrutin:
2021: ”Tears Run Dry”
2020: ”Move” (vinnare, som låtskrivare och kör)
• Övrigt: Patrik har också skrivit och producerat två vinnarlåtar i Idol (”Treading Water” och ”Rain”).

Patrik om bidraget:

– Min låt är väldigt mycket jag, det är den typ av låt där du inte riktigt vet om du ska gråta eller dansa eller kanske gråtdansa.

Låtskrivare: Herman Gardarfve, Patrik Jean och Melanie Wehbe.

Dotter

 Dotter med låten ”Little Tot” 

Dotter har släppt mycket musik, men det var i Melodifestivalen 2020 som hon slog igenom för den breda publiken. Med låten ”Bulletproof” var hon en av favoriterna till segern, och med bara en poängs marginal blev det till sist en andra plats. ”Bulletproof” blev en stor radio- och streaminghit.

Dotter är en rutinerad artist och låtskrivare. På meritlistan finns bland annat låtarna ”A Million Years” med Mariette och ”Victorious” med Lina Hedlund. Hennes samarbete med Måns Zelmerlöw i ”Walk With Me”, som de framförde i en mellanakt i Andra chansen 2019, ledde till en gemensam turné.

Dotter-fakta:

• Namn: Johanna Maria Jansson.
• Född: Den 10 juni 1987 (33 år).
• Bosatt: Bandhagen, Stockholm.
• Uppväxt: Arvika.
• Melodifestivalrutin:
2021: ”Little Tot”
2020: ”Bulletproof” (andra plats)
2019: ”Victorious” (elfte plats, som låtskrivare, framfördes av Lina Hedlund)
2018: ”Cry” (sjätte plats i deltävlingen)
2017: ”A Million Years” (fjärde plats, som låtskrivare, framfördes av Mariette)
• Övrigt: Johanna valde artistnamnet Dotter eftersom hon känner sig som en ”dotter till Moder Jord”, på grund av sitt starka engagemang för natur, djur och miljön. Dotter var också i äldre tid ett förekommande svenskt kvinnonamn, jämför hur namnet ”Bror” fortfarande används. I dag har emellertid bara två kvinnor ”Dotter” som förnamn i Sverige. Och en ytterligare kvinna har det som artistnamn.

Dotter om bidraget:

– Min låt handlar om att bli mer medveten om sitt ego. Det här kommer att bli kanske ännu roligare än förra året. När tittarna ser mitt nummer kommer de nog tycka att det är väldigt maxat.

Låtskrivare: Johanna ”Dotter” Jansson och Dino Medanhodzic.

 

Info och foto: SVT Press/ Stina Stjernkvist