GALA magasin
You Are Reading
”Aldrig släppa taget” av Tilda & Frida Boisen
0
Boktips

”Aldrig släppa taget” av Tilda & Frida Boisen

Sent en fredagskväll i januari 2021 inkommer ett samtal till SOS Alarm. En tonårig flicka har kastat sig ut genom ett öppet fönster. I romanen Aldrig släppa taget skildrar Tilda Boisen och Frida Boisen ärligt och med oförställd öppenhet upptakten och efterspelet till den ödesdigra natten – för att krossa tabun och skam om psykisk ohälsa.

I den självbiografiska romanen Aldrig släppa taget berättar Tilda Boisen och Frida Boisen hudlöst och brännande angeläget sina självupplevda erfarenheter av psykisk ohälsa. Mor och dotter skildrar det moderna Sverige – ett samhälle där resurserna inte räcker till och där unga blir satta på vänt med fruktansvärda konsekvenser. Men mest av allt är det en berättelse om kärlek, ork och hopp.

– Det var så nära att allt gick helt åt helvete. Men jag klarade det. Alla har inte samma tur. Därför tänker jag inte vara tyst. Jag vill berätta för att hjälpa andra. Ingen ska behöva vara med om vad jag varit med om, säger Tilda Boisen.

Ungas psykiska ohälsa är ett av de största och mest akuta samhällsproblemen idag. Under 2022 var fler än 142 000 barn och ungdomar i kontakt med BUP, barn- och ungdomspsykiatrin. Just nu står fler än 24 000 barn i kö trots att vårdgarantin fastställer att alla barn ska få ett besök på BUP inom 30 dagar. I verkligheten gäller det bara för drygt hälften av barnen.

– Att skriva Aldrig släppa taget har varit en smärtsam process, men har i slutändan öppnat så många dörrar för oss – till glädje, förståelse och livet! Berättandet har blivit nyckeln till att bearbeta, förstå och förändra, säger Frida Boisen.

Tilda och Frida Boisen
Frida Boisen är verksam som journalist, talare och författare. Genom åren har hon jobbat som krönikör på såväl Aftonbladet som Expressen, som programledare, samt som chefredaktör och ansvarig utgivare för flertalet tidningar och tidskrifter. Med sina självbiografiska romaner Berätta aldrig det här och Du är inte längre min dotter har hon skildrat sina erfarenheter av ämnen som självmord, missbruk och övergrepp. Hon utsågs till Årets berättare 2023.

Tilda Boisen är 18 år och bor med sin familj i Stockholm. Hösten 2023 bokdebuterar hon tillsammans med sin mamma, medieprofilen Frida Boisen. Boken Aldrig släppa taget är en självbiografisk roman som brännande angeläget skildrar de självupplevda erfarenheterna av psykisk ohälsa och ett samhälle där resurserna inte räcker till för unga som mår dåligt. Men framförallt är det en bok om hopp och vägen tillbaka.

Foto: Magnus Ragnvid/Bookmark förlag