Baka extra vackra och saftiga lussebullar med nötkräm i år. GALAmagasin bjuder här på supersmarrigt recept! Ett litet lifehack – pensla dem nygräddade bullarna med lite vitsirap så kommer de att glänsa! Är du osäker hur man gör treslag, så finns det flera filmer på t ex youtube som lär ut tekniken. Man viker degen så att det blir tre lager deg. Mitt bästa tips är att låta degen jäsa sakta och blanda i rumsvarmt smör. Smällt smör absorberas av mjölet och gör bröden torra. Vill du att bullar jäser snabbare? Dubbla mängd jäst till 50 g.
Till 24-30 stycken Tid 1 timme + tid för jäsning.
Lussebullar med nötkräm
25 g jäst
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk, 37 grader
2 påsar saffran à 0,5 g
1 tsk flingsalt
1 msk malen kardemumma
ca 12 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
150 g smör, rumsttempererat
Fyllning
200 g nötkräm
Till pensling och garnering
1 uppvispat ägg
1 dl hasselnötter
Gör så här:
1. Mät upp jäst, 1 msk av sockret och 4-5 msk av mjölken i köksmaskinens bunke. Låt jäsa ca 15 minuter tills det bubblar på ytan.
2. Tillsätt resten av sockret och resten av mjölken. Blanda i salt och finstött saffran.
Blanda i hälften av mjölet och låt maskinen blanda ca 5 minuter. Jäs degen övertäckt med plastfilm ca 30 minuter.
3. Tillsätt smöret i matskedsstora klickar och låt maskinen blanda till en jämn smet, ca 5 minuter. Tillsätt resten av mjölet, 1 dl i taget och blanda till en smidig deg, den får inte bli för hård. Blanda degen 10 minuter och låt jäsa övertäckt med plastfolie ca 1 timme.
4. Ta upp degen på lättmjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en avlång rektangel (jobba med en del deg i taget). Bred på fyllningen. Gör treslag. Jämna ut den vikta degen med brödkavel och skär den från den korta sidan i 12-15 remsor. Dra ut remsorna lätt och forma dem till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper med mellanrum. Täck med plastfilm och låt jäsa 1 timme.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla lussekatterna med ägg och toppa med pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter eller tills de fått fin färg. Ta ut och lägg dem att vila på ett galler under bakduk.