Min favorittårta till Påsk är utan tvekan Oskar den II s tårta. Jag garnerar den med vita chokladägg, inslagna i guldigt foliopapper. Tårtan har jag fotat och stylat till den fantastiska mattidningen Matmagasinet och där hittar du ett helt buffébord med lättlagade, prisvärda och goda Påskrecept som jag gjort.Tidningen finns att köpa i alla livsmedelsbutiker, men du kan också läsa den på readly.se
Här bjuder jag på ett grundrecept till Oscar den II tårtan, du kan styla den efter tycke och smak till alla årets kalas.
Oscar IIs tårta
Oscar IIs älsklingstårta blir godast om den får stå 1-2 dagar innan den serveras
Det här behövs till 12 bitar:
Bottnar:
150 g sötmandel
5 äggvitor
ca 2 1/3 dl socker, 200 g
Smörkräm:
4 äggulor
1 dl grädde
1 dl strösocker
225 g smör, helst osaltat
Garnering:
50 g rostad flisad mandel
florsocker
Gör så här:
Bottnarna: Sätt ugnen på 110°.
Rita på bakplåtspapper 3 rundlar, ca 20 cm i diam.
Skålla och skala mandeln. Klappa den torr med t ex hushållspapper och riv på mandelkvarn.
Blanda med florsockret. Vispa vitorna till fast skum, vänd ner mandel-sockermjölet.
Fördela smeten till bottnarna i ett jämnt lager.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
Stjälp upp bottnarna på bakplåtspapper. Pensla med vatten och dra av papperet som kakorna gräddats.
Smörkräm: Blanda äggulor, grädde och socker i en liten kastrull. Sjud blandningen under vispning tills krämen tjocknat, den får inte koka.
Tag kastrullen från värmen. Rör ner smöret i klickar. Låt krämen kallna.
Uppläggningen: Vispa upp den kalla smörkrämen vit och blank. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan. Bred också ett tunt lager kräm ovanpå tårtan. Strö mandelspån över tårtan och pudra med florsocker.