Visst smakar kaffet olika beroende på vilken kopp man dricker ur? Valio har frågat svenska kaffedrickare om kaffekoppens perfekta egenskaper och har nu tagit fram den kopp som majoriteten av svenska kaffekonsumenter gillar att dricka ur.
I en färsk Ipsos-undersökning genomförd på uppdrag av Valio har svenska kaffedrickare fått säga sitt om storlek och känsla samt välja mellan allt från höga glas till nätta porslinskoppar. Resultatet visar att svenskarnas favoritkaffekopp är lagom stor (66 %), skön i handen (60 %) och har ett greppvänligt öra (50 %).
– Många håller med om att kaffet smakar annorlunda beroende på vilken kopp man dricker ur, och vi var nyfikna på hur drömkoppen faktiskt ser ut. Resultatet är en mellanstor kopp som känns lika bra i handen som kaffet smakar. Vi lade även till färgindikationer som gör det enkelt att hälla i precis rätt mängd mjölk till vännen, svärmor eller kollegan. En kopp för maximal njutning vid varje kaffepaus, säger Anette Björnlund, kommunikationschef på Valio Sverige.
Mer än hälften av svenska kaffedrickare, 52 procent, vill ha mjölk i kaffet*. En tidigare undersökning gjord av Valio visade att 9 av 10 bara genom att se färgen på kaffet kan bedöma om det är för mycket eller för lite mjölk i koppen. För att göra det enklare när man häller upp mjölken åt någon annan lanserade Valio förra året en guide där olika kaffe-med-mjölk-nyanser namngavs. Den nya koppen kombinerar de nya insikterna om storlek och känsla i handen, och designen visar kaffe-med-mjölk-nyanser som gör det lätt att hälla upp de tre mest populära blandningarna.
Nu har du chansen att vinna två av dessa fina koppar! Mejla petra@galamagasin.se och ange KAFFE i ämnesraden. Skriv varför du vill vinna och glöm inte att ange din adress också. Lycka till!
Svenskarnas nya kaffevanor – mindre hemma, mer på jobbet
Har vi ändrat vårt kaffedrickande sedan priset på kaffe höjdes? Ja och nej. 43 procent av de som konsumerar kaffe säger att vanorna är oförändrade. Men Valios undersökning visar ändå på nya mönster: vi dricker mindre kaffe hemma, går mer sällan på kafé och många väljer billigare sorter i butiken. Samtidigt finns det de som köper kaffe mer sällan men prioriterar kvalitet, och de som helt enkelt dricker mer kaffe på jobbet.
Så här har svenska kaffekonsumenter ändrat sina vanor:
1. Dricker mindre kaffe hemma: 20 %
2. Fikar mer sällan på kafé: 18 %
3. Väljer kaffesort utifrån priskampanj: 18 %
4. Köper billigare kaffe: 17 %
5. Dricker mer kaffe på jobbet: 11 %
6. Köper mer sällan men satsar på kvalitet: 9 %
7. Dricker mer av andra drycker i stället för kaffe: 8 %
8. Har bytt bryggsätt: 6 %
– Våra kaffevanor har förändrats över tid. Förr var det vanligare med socker i kaffet och vi använde kaffegrädde, som med 12% fett var ett mellanting mellan mjölk och vispgrädde. Idag är det mjölk i kaffet som gäller och gärna i form av cappuccino eller latte. Det som styr vårt val av kaffe är personliga preferenser; vi har alla olika idéer om vad som är lagom mängd mjölk, säger Stina Almroth forskare, författare till boken Fika: Made in Sweden, på engelska och snart även på svenska, tillika initiativtagare till FikaAkademin, som arbetar för att stärka kunskapen om fika som en central del av svensk kultur och ett immateriellt kulturarv.
Kanelbullen ohotad etta
Kanelbullen är det främsta favoritfikat till kaffet (22%). På andra plats bland de som konsumerar kaffe hamnar wienerbrödet (14 %) och på tredje plats smörgåsen (12 %). Detta indikerar att fikat till kaffet ofta är mer än något sött – det är också ett sätt att stilla hungern.
Topplista på fikafavoriter till kaffet 2025:
1. Kanelbulle: 22 %
2. Wienerbröd: 14 %
3. Smörgås: 12 %
4. Kladdkaka: 10 %
5. Bärpaj: 9 %
6. Choklad: 9 %
7. Kaka/småkaka: 6 %
8. Gräddtårta: 6 %
– Även om de flesta helst skulle ta en kanelbulle eller ett wienerbröd till kaffet undrar jag om inte smörgåsarna, i alla fall till vardags, blir fler. Men om det ska vara fikabröd, då vet vi ju hembakat rankas högst – för att det visar på omtanke och engagemang. Visst fungerar köpefika, men ofta ursäktar vi oss ändå, säger Stina Almroth.
Stinas Almroths kanelbullar – recept
Saftiga och smakrika bullar med fullkorn bakade i muffinsform. Receptet är Stina Almroths, ordförande i svenska FikaAkademin och författare till boken, FIKA – Made in Sweden, som hon skrev för en internationell publik och därför på engelska. Snart får vi se hennes bok på svenska. Stina Almroths kanelbullar bakas med torrjäst och fullkornsmjöl, gräddas i muffinsform för jämn värmefördelning och fylls med klassisk kanelfyllning, med möjlighet att lägga till dadlar för extra sötma och fibrer.
Förberedelsetid: 30 minuter
Aktiv tid: 30 minuter
Passiv tid (jäsning): 60 minuter
Totalt: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: Medel
Ugn: 225–250 °C
Muffinsform
Ingredienser 24 st
Deg
• 5 dl Valio laktosfri mellanmjölk 1.5%
• 2 tsk torrjäst
• 1 dl ljummet vatten (ca 41°C före jäst)
• 1 ½ tsk strösocker
• 1 ½ dl strösocker
• 2 tsk mald kardemumma
• 13–14 dl vetemjöl (minst 25 % fullkorn eller finmalet fullkornsmjöl)
• 150 g Valio laktosfritt smör
Fyllning
• 100 g Valio laktosfritt smör
• 2 dl strösocker
• 4 tsk kanel
• 200 g urkärnade dadlar, i bitar (valfritt)
Pensling och garnering
• 1 ägg
• pärlsocker
Instruktioner
1 Blanda ljummet vatten, 1 ½ tsk socker och torrjäst i en värmd kopp. Ställ åt sidan tills det bubblar ordentligt. För att skynda på processen kan du ställa koppen i varmt vatten. Torrjäst kräver lite högre temperatur än färskjäst för att komma igång. Vattentemperaturen kan med fördel vara ca 41°C – 38°C.
2 Blanda 1 ½ dl socker och kardemumma i en degbunke.
3 Smält smöret, tillsätt mjölken och häll i degbunken. Tillsätt jästblandningen. Kontrollera att degspadet inte överstiger 37°C.
4 Tillsätt hälften av mjölet. Arbeta in resten lite i taget tills degen är smidig och släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och täck med en duk. Låt jäsa ca 30 min.
5 Smörj muffinsformen eller placera pappersformar i den.
6 Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en ca 30×40 cm rektangel.
7 Bred på hälften av smöret, strö över hälften av socker, kanel och ev. dadlar. Rulla ihop och skär i 12 bitar. Upprepa med den andra halvan.
8 Placera bullarna i formarna. Låt jäsa under duk ca 30 min.
9 Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10 Grädda mitt i ugnen i 225–250°C, ca 10 minuter tills bullarna fått fin färg.
Tips!
Muffinsformar förhindrar att bullarna bränns undertill och ger saftigare bullar. Fullkornsmjöl ger mer smak och gör bullarna hälsosammare.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Ipsos på uppdrag av Valio mellan den 3 och 6 juli 2025 och bygger på svar från totalt 1 000 respondenter. För att kvalificera till studien behövde deltagarna uppge att de konsumerar kaffe. Resultaten speglar därmed landets kaffedrickare, inte hela den svenska befolkningen.
* Källa: Magrapporten® 2025
Magrapporten® är en statistiskt säkerställd och riksrepresentativ undersökning genomförd den 12–19 februari 2025 av Ipsos på uppdrag av Valio. Totalt intervjuades 2003 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Valio har genomfört undersökningen vartannat år sedan 2013. Mer information finns på valio.se.