GALA magasin
You Are Reading
Vinerna som balanserar påskens alla smaker
0
Mat & dryck

Vinerna som balanserar påskens alla smaker

Påskvin

Påsken stundar och med det kommer den klassiska svenska högtidsmenyn. Det innebär en rejäl blandning av olika smaker, såväl sött som salt. Så hur bör du tänka när du ska matcha vin med alla de olika smakupplevelserna? The Wine Company tipsar dig nu om alternativen som passar utmärkt till de typiska påsksmakerna.

Påskvin

Under påskhelgen står god mat och dryck högt upp på prioriteringslistan. Precis som vid övriga svenska högtider är det många smaker som tar plats. Att lyckas matcha alla smakerna med vin kan kännas omöjligt och därför har drycken hamnat lite i skymundan. Många drar till de säkra korten såsom öl, snaps och påskmust, som alla har en given plats på påskbordet. Det finns dock andra alternativ som passar utmärkt under påsken och några enkla riktlinjer att följa för att välja rätt.
– När man ska matcha viner med olika typer av maträtter så bör man ta hänsyn till de fem grundsmakerna. Dessa är sötma, sälta, syrlighet, beska och umami. Exempelvis söt och svavelrik mat kan förhöja smaken av beska och syra eftersom det tonar ned sötman och fruktigheten i vinet. Mat som har umamismak kan förstärka smaken av bitterhet i framför allt rödvin. Det är därför bra att ha lite koll på grundsmakerna och vilket typ av vin som förhöjer de goda smakerna. Så länge man får lite koll på det så passar det alldeles utmärkt att dricka vin till påskmaten, säger Ramona Hummel, Marketing Manager på The Wine Company.
Tips för hur du lyckas matcha påsksmakerna med vin:

Ägg
Vi målar på ägg, vi letar efter ägg och vi äter ägg. En stor del av påskens fokus ligger minst sagt på äggen. Något som kan kännas märkligt att kombinera med vin. För att lyckas med kombinationen behövs så kallade smakbryggor vilket är andra smaker man adderar i maten. Sedan matchar man dessa smakbryggor med vinet. Testa exempelvis ett fruktigt vin tillsammans med ägghalvor, en klick crèmefraiche, rom och dill. Det funkar även utmärkt att matcha ett jordigt rödvin med en omelett med svamp.
Lax
Laxen är en stor del av påskbordet. Oftast finns det flera olika sorter: gravad, rökt eller lax i ugn för att nämna några. När du väljer vin är det viktigt att ha i åtanke att laxen har en smak av umami och är väldigt fet. Därför är ett vitt vin att föredra. Framför allt ett vin med en frisk syra eftersom det binder sig fint med den påtagliga fetman som finns i många laxrätter.
Påskgodis
Påsken är den högtid då vi äter som allra mest godis. Helgen är fylld av påskäggsjakt, massa olika choklad och andra godsaker. Det som är viktigt att tänka på när du matchar vin till sötsakerna är att tänka på hur pass söt exempelvis chokladen är. Du vill nämligen undvika att vinet känns torrt och surt. Ett mousserande vin balanserar vit choklad på ett väldigt bra sätt medan ett torrt rödvin med hög fruktsyra passar perfekt till mjölkchoklad. För den som har mörk choklad som favorit är ett saftigt Amarone-vin utmärkt.

Påskvin

The Wine Company rekommenderar:
Till ägghalvor
Wildstone Chardonnay Sauvignon Blanc, Central Valley, Chile
Luis Felipe Edwards är känd för sina druvtypiska, druvrena lagrade viner. Här presenterar den stora chilenska vingårdens vinmakare för första gången en cuvée av två spännande, internationella druvsorter: Sauvignon blanc bidrar med krispig friskhet och friska aromer av äpple och krusbär medan chardonnay står för mjukhet och kropp. En fascinerande ny upptäckt.
Pris: 99 kr Artikel-nr.: 5792196

Till omelett med svamp
Truffle Hunter Leda Barbera, Piemonte, Italien
Redan som barn älskade Valter Bosio att leta efter tryffel, jordens gömda skatt, hemma i Piemonte. Än idag ägnar han sig åt denna passion, och med åren har han även blivit en passionerad vinodlare. Hans viner bär namnet Truffle Hunter Leda eftersom det är hans hund Leda som nosar upp tryffelsvampen. Denna Barbera är härligt mjuk med sammetslena tanniner och doftar av friska röda frukter.
Pris: 115 kr Artikel-nr.: 5823413

Till lax
Blattgold Riesling, Rheingau, Tyskland
Frisk och fruktig är denna riesling från den tyska stjärnproducenten Dirk Würtz i Rheingau. I sin serie Blattgold lyfter han fram några av de mest omtyckta druvsorterna och låter ett gyllene blad på etiketten ange druvsorten. Detta vin har en återhållsam syra och framträder runt och balanserat i gommen. Ett terroirbetonat vin från soliga sydsluttningar med kvarts- och skifferjordar.
Pris: 109 kr Artikel-nr.: 5766030

Till lax
Crane Lake Riesling, Kalifornien, USA
Tysklands stjärndruva riesling har funnits länge i USA och trivs utmärkt i den kaliforniska solen. Crane Lake bjuder på en exotisk doft med de sedvanliga tonerna av persika, apelsinblommor och päron. I gommen framträder friska aromer av saftigt äpple, och balansen mellan fruktsötma och mild syra är väl avvägd.
Pris: 119 kr Artikel-nr.: 5818876

Till ljus choklad
Crémant de Jessy Blanc de Blancs, Loire, Frankrike
Så dricker man mousserande vin nu: Denna eleganta crémant från Haus Bouvet Ladubay har framställts genom flaskjäsning och är en ovanligt kärv företrädare. Samspelet mellan den karakteristiska syran hos en Blanc de Blancs och fruktens saftiga sötma är mycket spännande och imponerande välbalanserad. Det som länge har varit en tradition hos champagne gäller nu även för crémant. Demi Sec är den nya stilen!
Pris: 139 kr Artikel-nr.: 5811828

Till mörk choklad
Villa Vetti Amarone, Venetien, Italien
Amarone, det speciella vinet från Valpolicella-området, framställs delvis av torkade druvor. Det ger mer djup och substans samt intensivare aromer. Här är det mörka bär, plommon och en accent av mörk choklad som harmonierar perfekt med varandra. Känslan i gommen är sammetslen och fyllig med en lång eftersmak. Den prisbelönta Villa Vetti är en typisk företrädare för vintypen.
Pris: 198 kr Artikel-nr.: 5874999