Den 22 juli släpper Bonnier Fakta ”Värsta bästa svårsnacket”. Experterna Maria Ahlin och Maria Dufva vänder sig direkt till våra unga med det svårpratade ämnet sex och porr – med kunskap som varje ung person har rätt till! Boken ingår i ett samarbete med World Childhood Foundation.
Porren har blivit många ungdomars förstahandskälla till sexualkunskap, vilket kan skapa orättvisa förväntningar på vad ett sexliv är. Boken ska ge kunskap för att unga själva ska kunna ta ställning till olika förväntningar på sex och författarna ger råd utan att skambelägga eller moralisera.
”Vare sig vi vill det eller inte är porr något som många barn möter vid ung ålder idag – och det väcker oro och rädsla hos många, både vuxna och barn. Vi hoppas att den här boken kan bli ett redskap för att göra svåra men viktiga samtal lite lättare.” säger Britta Holmberg, Programchef och vice generalsekreterare på World Childhood Foundation.
Boken skapar medvetenhet och ger unga verktyg för att tänka kritiskt. Det handlar om folkbildning och om att ge unga chansen att upptäcka sin sexualitet på egna villkor, utan press och påverkan från andra. I boken betonas vikten av kommunikation, och samtycke lyfts fram som ett nyckelbegrepp för att minska risken för situationer med tvång och skam eller i värsta fall övergrepp. Författarna har i sitt dagliga arbete sett stor efterfrågan från både föräldrar och barn som söker verktyg för att kunna prata om ämnet. Med ungas egna berättelser och författarnas råd är ”Värsta bästa svårsnacket” kunskapsspridaren samhället behöver!
Utdrag ur boken:
”Vi vet att porr kan vara spännande. Sex är ju sjukt spännande! Att vara nyfiken på sex är både hälsosamt, roligt och fullt naturligt. Du har rätt att vara nyfiken och du har rätt att få utforska din sexualitet – men utan att porrbolagen eller någon annan får bestämma.
Tonårstiden innebär för många att de ofta tänker på sex och något av det härligaste, finaste en människa kan uppleva är attraktionen, dragningskraften och vibrationen som sen kanske kan leda till sex. Sexualiteten och vad en gillar ser olika ut hos alla och det är först när det sexuella beteendet skadar en själv eller andra som det blir problem. Vem du än är, var du än bor, hur du än lever och vem du än tycker om så ska du få vara hundra procent dig själv och du har rätt till din egen sexualitet – så länge du inte skadar någon annan. Vi vill inget hellre än att du ska känna att din sexualitet är just din och att den ska vara fri från tvång, skam och fysiska eller psykiska skador.”
Om författarna
Maria Ahlin är författare och föreläsare inom sex och porr. Hon är sedan 2008 internationellt aktiv med sin organisation Changing attitudes som tar upp samband mellan porrkonsumtion och sexköp. Kriminologen och författaren Maria Dufva har lång erfarenhet från sitt arbete med brottsutsatta barn och specialiserar sig nu på barn och ungdomars liv på nätet. De båda driver aktiva instagramkonton där de för engagemanget vidare till sina följare.
Foto: Maria Östlin