GALA magasin
You Are Reading
Valio släpper guide inför Kaffets dag – vilken mjölktyp är du?
0
Mat & dryck

Valio släpper guide inför Kaffets dag – vilken mjölktyp är du?

Visste du att 9 av 10 kaffedrickare kan avgöra om det är rätt mängd mjölk i koppen bara genom att titta på färgen? Inför Kaffets dag den 29 september gör Valio det lätt för svenskarna att hälla rätt mängd mjölk i kaffet åt vännen eller kollegan. Nu släpps en gemensam guide för mängden mjölk man häller i kaffet.
Kaffe är en självklarhet för svenskar i alla åldrar. Enligt Valios Magrapporten®, dricker hela 8 av 10 svenskar mellan 16 och 79 år kaffe. Bland dessa är mjölk en given komponent – hela 6 av 10 kaffedrickare tillsätter någon form av mjölk. 75 % av de som dricker kaffe med mjölk väljer vanlig eller laktosfri mjölk.

En guide för kaffe med mjölk
Att hälla mjölk i kaffet åt någon annan kan vara svårt. Valio har av den anledningen tagit fram en guide, i vilken nio varianter av kaffe med mjölk har namngivits. De nio nya namnen på varianter av kaffe med mjölk, från mycket mjölk i koppen – till nästan ingen mjölk alls, är: Morgonljus, Sand, Kalksten, Ek, Lagom, Cederträ, Kastanj, Jord och Kvällsmörker.
Idén bygger på insikten att det hittills saknats precisa ord för hur mycket mjölk man vill ha i sitt kaffe. Genom att ha namngivna bilder av kaffe med mjölk-nyanser till hjälp vid bryggaren behöver inte vännen stå bredvid och säga “stopp”. Luddiga önskemål som “lite, mellan och mycket” mjölk blir även de överflödiga.
– Har man färgguiden inom synhåll ökar chansen att hälla i perfekt mängd mjölk till kollegan eller vännen. Och visst är det trevligt att numera kunna be om en Kaffe à la Morgonljus om man likt mig gillar mycket mjölk i kaffet, säger Anette Björnlund, Kommunikations- och hållbarhetschef på Valio.
Skillnader i hur mycket mjölk som föredras i koppen
Enligt Valios undersökning är den populäraste kaffe med mjölk-färgen i Sverige den bruna nyansen 8B5C29, som år 2022 döptes till Café Au Lagom. Men det finns regionala skillnader i hur vi svenskar dricker vårt kaffe med mjölk.

Stockholmarna dricker kaffe med mer mjölk – 25 % av de som föredrar mycket mjölk kommer från huvudstaden. De som bor i södra och mellersta Sverige uppskattar mörkare kaffe. Nästan 40 % av de som väljer den mörkaste kaffefärgen bor i dessa regioner.

Generellt uppskattar kvinnor ljusare kaffe, medan män tenderar att välja mörkare kaffe. 3 av 5 av de som föredrar den mörkaste kaffenyansen är män, medan sju av tio som väljer den ljusaste är kvinnor.

Enligt Magrapporten® 2023 dricker 8 av 10 i åldern 16 till 79 år kaffe. Av de som dricker kaffe har 6 av 10 mjölk i kaffet (totalt snitt). (Mjölk = ordinarie mjölk, laktosfri mjölk eller växtbaserade alternativ till mjölk).

Vilka har mjölk i kaffet?
Valios Magrapporten® visar att mjölk i kaffet är allra vanligast bland yngre och bland dem som bor i storstäder. 7 av 10 i Stockholm, Göteborg och Malmö dricker sitt kaffe med mjölk, jämfört med bara 5 av 10 i norra Sverige.
Unga mellan 16 och 34 år är de största kaffe med mjölk-drickarna, bland dessa har 7 av 10 mjölk i sitt kaffe. Men det är de äldre mellan 56–79 år som dricker mest kaffe av alla – nästan 10 av 10 konsumerar kaffe regelbundet.

Kvinnor har i högre utsträckning än män, mjölk i kaffet.
– Kvinnor – 7 av 10 har mjölk i kaffet.
– Män – 5 av 10 har mjölk i kaffet.
– Unga i åldern 16–30 år: 7 av 10 har mjölk i kaffet.
– Unga kvinnor 16–30 år: 8 av 10 har mjölk i kaffet.
– Unga män 16–30 år: 6 av 10 har mjölk i kaffet.
Det vanligaste är att kaffedrickarna har mjölk i kaffet. Men ju äldre personen är – desto större är sannolikheten att de väljer svart kaffe utan mjölk.
– 16–34 år: 7 av 10 har mjölk i kaffet
– 35–55 år: 6 av 10 har mjölk i kaffet
– 56–79 år: 6 av 10 har mjölk i kaffet.
Av de som har mjölk i kaffet säger 75% att de föredrar ordinarie eller laktosfri mjölk. För äldre personer är, siffran ännu högre. 25% väljer växtbaserade alternativ.
– Yngre 16–34 år – 6 av 10 väljer ordinarie eller laktosfri mjölk.
– 35–55 år – 8 av 10 väljer ordinarie eller laktosfri mjölk
– Äldre 56–79 år – 9 av 10 väljer ordinarie eller laktosfri mjölk.
Ju äldre vännen är, desto större är chansen att det dricks kaffe.
– I åldern 56–79 år dricker nästan 10 av 10 kaffe. Endast 4% dricker inte kaffe.
– I åldern 16–34 år dricker 7 av 10 kaffe.
– I åldern 35–55 år dricker 8 av 10 kaffe.
Lokala variationer finns. Det är vanligare att ha mjölk i kaffet i storstadsregionerna.
– I Norra Sverige, Mellansverige, Västsverige har endast 5 av 10 mjölk i kaffet.
– I storstadsregionerna (Stockholm, Göteborg, Malmö) har 7 av 10 mjölk i kaffet.
Sysselsättning
– Deltidsarbetande, studenter, långtidssjukskrivna och arbetslösa – dricker mindre kaffe än genomsnittet. Endast 7 av 10 dricker kaffe.
– Pensionärerna – här är det nästan 10 av 10 som dricker kaffe. Endast 3% dricker inte kaffe alls.