GALA magasin
You Are Reading
Unik och omfattande biografi om kungen
0
Boktips

Unik och omfattande biografi om kungen

För första gången någonsin kommer en omfattande biografi om Sveriges mest kända person – vår konung – baserad på intervjuer med kungen och hans närmaste familj. Författaren och journalisten Roger Lundgren har under tjugo års tid haft en nära relation till kungafamiljen vilket gett honom en unik position genom kriser och glädjeämnen att kunna betrakta händelser både från in- och utsidan.


– Alla som bor i Sverige har en relation till kung Carl XVI Gustaf och en uppfattning om honom. Jag är både ödmjuk och stolt över att ha fått förtroendet att få vara med i kretsen kring kungafamiljen under så många år och jag har gjort mitt bästa för att skriva den bok kungen själv skulle ha skrivit. Ingen annan monark i Sveriges historia har suttit på tronen lika länge och jag hoppas att boken kommer att få även den mest insatte att lära sig något nytt och oväntat, säger Roger Lundgren, författare till Kungen – 50 år på tronen.

Om boken:
När vår konung Carl XVI Gustaf föds 1946 är han den hett efterlängtade prinsen som ska rädda monarkin. Bara tio månader senare dör hans pappa i en flygkrasch. Alla förstår att den lille prinsen kommer att tvingas bli en mycket ung kung.

I Kungen – 50 år på tronen får vi läsa om hans pliktkänsla och engagemang, hans osäkerhet och uppväxten utan en pappa. Vi får ta del av de många kungliga tragedierna, barnaåren med Hagasessorna, kungens skolgång och dyslexi, tronskiftet 1973, mötet med Silvia och deras hemliga kärlekssaga. Om svåra kriser och det hårda arbetet för att bli en värdig landsfader. Men också hur han ser på sitt arv och monarkins roll i framtiden.

Boken är rikt illustrerad med oväntade och sällan visade fotografier, släktträd och mycket intressanta fakta.

Samma dag som Kungen – 50 år på tronen utkommer, 29 augusti, har även den dokumentär som Roger Lundgren varit författare och exekutiv producent för, premiär på Viaplay och TV3. Kungens innersta krets består av avsnitten Min bror Kungen, Min man Kungen och Min vän Kungen och medverkar gör bland andra Drottning Silvia, Prinsessan Christina och Leif GW Persson. Läs mer om dokumentären här.

Roger Lundgren är en av Europas mest kunniga experter på kunglig historia. Han är journalist och författare, och har tidigare givit ut tre böcker om kungligheter varav en om kungens mamma Sibylla. Han är expertkommentator på SVT med en unik och nära relation till kungafamiljen.
Roger bor i Stockholm.