GALA magasin
You Are Reading
Statsbesök från Finland – inleds idag
0
Kungligt

Statsbesök från Finland – inleds idag

I dag inleds statsbesöket från Finland och Finlands presidentpar hälsas välkomna med flaggning på Norrbro. President Sauli Niinistö, tillsammans med fru Jenni Haukio, besöker Sverige på inbjudan av H.M. Konungen. Presidenten åtföljs av en delegation med representanter för regering och näringsliv. 

Syftet med statsbesöket är att bekräfta de goda relationerna mellan Sverige och Finland, samt lyfta fram de omfattande samarbeten som pågår och som kan utvecklas ytterligare. Det gäller bland annat inom krisberedskap och civilt försvar, samarbetet mellan våra försvarsmakter, samt bland företag som arbetar med innovation och grön omställning. Kulturen och dess omstart efter pandemin kommer också att uppmärksammas i samband med besöket.

Besöket genomförs under två dagar och äger rum i Stockholm med omnejd.

Om statsbesök
Ett statsbesök är den högsta formen av ett besök mellan två länder och betyder att två statschefer möter varandra under högtidliga former för att befästa relationerna mellan länderna.

Statsbesöken syftar till att lägga grunden till stärkta personliga kontakter och ökat politiskt, handels- och kulturutbyte mellan länderna. Vid ett statsbesök medföljer även statsråd ur regeringen samt en näringslivsdelegation.

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna