Aperitivo har näst intill blivit en kulturell ritual i Italien – en stund där avkoppling och gott sällskap förenas med smakfulla drycker och enkla tilltugg. Med Bottega Lemon Spritz, den fräscha nytolkningen inspirerad av klassiska Bottega Spritz, blir det enkelt att föra traditionen vidare till svenska sommarkvällar.
Tillsammans med modeprofilen Angelica Barwich presenteras nu recept och tips inspirerade av prosecco-regionen för att skapa den perfekta aperitivon. De framtagna recepten kompletterar Bottega Lemon Spritz friska citrustoner och erbjuder lättgjorda men utsökta tilltugg som garanterar en lyckad roll som värd.
BOTTEGA LEMON SPRITZ INGREDIENSER (1 GLAS)
• 7 cl Bottega Lemon Spritz
• Färsk mynta (2–3 kvistar)
• 1 skiva citron • Is
GÖR SÅ HÄR
1. Fyll ett glas med rikligt med is.
2. Häll i Bottega Lemon Spritz.
3. Garnera med mynta och en citronskiva.
FOCACCIA MED BURRATA, TOMAT OCH PESTO
INGREDIENSER
• 1 focaccia (färdig eller hembakad, se recept nedan)
• 1 burrata (ca 200 g)
• 200 g små tomater
• Pinjenötter (eller valfri nöt som du tycker om)
• Olivolja
• Flingsalt & svartpeppar
HEMGJORD PESTO
• 1 kruka färsk basilika
• 1 vitlöksklyfta
• 50 g riven parmesan
• 2 msk pinjenötter
• 1⁄2 dl olivolja (justera efter önskad konsistens)
• Salt & peppar
• Blanda allt i mixer till en slät kräm. Smaka av med salt
och justera oljan efter önskad konsistens.
GÖR SÅ HÄR
1. Rosta pinjenötterna i en torr panna tills gyllene.
2. Skär tomaterna i halvor eller kvartar och salta lätt.
3. Lägg upp focaccian på ett fat
4. Lägg en klick pesto på foccacian.
5. Bryt burratan och fördela ovanpå.
6. Toppa med tomater, pinjenötter och basilika.
7. Ringla över olivolja, flingsalt och svartpeppar.
RECEPT PÅ HEMBAKAT FOCACCIA INGREDIENSER
• Ingredienser:
• 25 g färsk jäst
• 3 dl ljummet vatten
• 2 msk olivolja
• 1 tsk salt
• 6 dl vetemjöl
• Flingsalt och olivolja till topping
GÖR SÅ HÄR
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt olivolja, salt och mjöl. Knåda till en smidig deg.
3. Låt jäsa under duk i 45–60 min.
4. Tryck ut degen på en plåt, jäs 30 min till.
5. Tryck gropar med fingrarna, ringla över
olivolja och strö flingsalt.
6. Grädda i 225°C i 20–25 min. Låt svalna.
ZUCCHINIRULLAR MED RICOTTA, MYNTA & CITRON
INGREDIENSER (CA 12 RULLAR)
• 1 zucchini
• 150 g ricotta
• 1 liten vitlöksklyfta (pressad)
• Rivet skal från 1⁄2 citron
• 1 msk citronsaft
• 1 msk olivolja
• 1 msk hackad färsk mynta (eller basilika)
• Salt & svartpeppar
• Tandpetare
GÖR SÅ HÄR
1. Hyvla zucchinin i långa tunna skivor. Salta och låt vila 5–10 min.
2. Grilla eller stek skivorna snabbt på båda sidor tills de blir mjuka.
3. Blanda ricottan med vitlök, citronzest, citronjuice, olivolja, mynta, salt och peppar.
4. Klicka ut ca 1 tsk av blandningen på varje zucchiniskiva och rulla ihop.
5. Fäst med tandpetare. Ringla ev. lite olivolja ovanpå.
Inför sommarens Venedigresa tipsar Angelica Barwich även om sitt favoritställe – Hotell Splendids takterrass
Det finns oändligt många måsten i Venedig – men Hotell Splendids takterrass är något alldeles särskilt. Angelica Barwich, som nyligen besökt staden, listar terrassen som en dold pärla med utsikt över de charmiga takåsarna och perfekt för att avnjuta en svalkande Lemon Spritz. Bäst av allt? Känslan av att du är mer än bara en turist som hittat till ett av stadens verkliga guldkorn.
OM BOTTEGA LEMON SPRITZ
Med sitt ursprung från Veneto, Italien är Lemon Spritz en elegant kombination av vitt mousserande vin, en infusion av ekologiskt odlade sicilianska citroner – samma som används i Bottegas Limoncino – och en touch av frisk mynta. Dess naturliga bubblor kommer från det mousserande vinet, utan tillsatt koldioxid, vilket ger en fräsch och livlig karaktär. Genom noggrant utvalda ingredienser och en balanserad sammansättning erbjuder Lemon Spritz en fyllig och distinkt smakprofil med låg alkoholhalt – perfekt för avkopplande stunder och trevligt umgänge med vänner.
Alkoholhalt: 5,4 % Serveringstemperatur: 3 °C