GALA magasin
You Are Reading
Skådespelerskan Sofia Helin läser in det nya året
0
Nöje

Skådespelerskan Sofia Helin läser in det nya året

Sofia Helin

Programledarna Parisa Amiri och Anders Lundin bjuder in tv-tittarna att fira tolvslaget tillsammans med SVT på Skansen. 2020 har varit ett år som skiljt sig från ordinarie år och det har gjort att våra traditioner har blivit extra viktiga. Till direktsändningen från Sollidenscenen på Skansen har skådespelaren Sofia Helin bjudits in att läsa Lord Tennysons dikt Nyårsklockan. Medverkande artister som dyker upp på scenen är bland andra Tomas Ledin, Lisa Nilsson, Kaliffa, Sarah Klang och Amanda Bergman.

– Det blir ett unikt avslut på ett unikt år, tror knappast att någon kommer att sörja att 2020 är över. Då känns det viktigare än någonsin att vi alla får ett tillfälle att samlas och med hjälp av Sveriges bästa artister fira in det nya, säger Parisa Amiri, programledare för Tolvslaget på Skansen.

– Det brukar ju alltid vara en knivig fråga: med vem och var ska man fira nyår? Skönt att redan nu benat ut att det blir jag, Parisa, Sofia och svenska folket. Och på Skansen, det känns tryggt och hemtamt dessutom. Just i år kommer programmet nog att betyda ovanligt mycket för ovanligt många, så det känns så klart hedrande att ha fått förtroendet, säger Anders Lundin, programledare för Tolvslaget på Skansen.

Första gången Nyårsklockan lästes under Skansens nyårsfirande var 1895. Från 1928 fick hela Sverige möjligheten att vara med och fira via radio och från 1977 har SVT varit på plats på Sollidenscenen på nyårsafton. I år är det skådespelaren Sofia Helin som läser lord Tennysons dikt, en dikt som hon tycker är extra viktig denna gång:

– Jag tror att dikten rymmer mycket av det som vi alla funderar på i den här svåra tiden. Hur ska det gå? Vad kan vi göra? Den talar om en ljus framtid då vi kommer lämna det mörka som varit bakom oss. Då vi kommer kunna gå vidare trots allt. Kanske lite klokare, kanske med större omsorg om varandra, säger Sofia Helin.

– Sofia Helin är en fantastisk skådespelare med en sällsynt stark närvaro. Det har hon visat i en lång rad oförglömliga roller. Det ska bli väldigt spännande att se hur hon kommer att tolka den här klassiska dikten. Det här är en viktig tradition för publiken, så varje år diskuterar vi noga vem som ska få det här hedersuppdraget. Det är fascinerande hur olika man kan tolka Tennysons berömda dikt, det blir en ny dikt varje år, och vårt mål är att välja en person som kan göra det på sitt eget sätt och lägga något till tidigare tolkningar, säger Eva Beckman, programdirektör SVT.

Kapellmästare: Johan Granström.

Sedan 1977 har följande läst Lord Alfred Tennysons dikt från Sollidenscenen på Skansen på nyårsafton:
1977-1982 – Georg Rydeberg
1983-1996 – Jarl Kulle
1997-2000 – Margaretha Krook
2001-2013 – Jan Malmsjö
2014 – Loa Falkman
2015 – Malena Ernman
2016 – Pernilla August
2017 – Krister Henriksson
2018 – Mikael Persbrandt
2019 – Lena Endre
2020 – Sofia Helin

SVT1 torsdag 31 december 2020 kl 23.00-00.10: Tolvslaget på Skansen

Foto: Janne Danielsson/SVT