Nästan varannan svensk man väntar till sista månaden med att köpa julklappar, enligt en ny undersökning från Klarna. Shoppingpsykologen Kate Nightingale förklarar varför och delar med sig av metoder för att shoppa smart när tiden är knapp.
För många julshoppare kommer december med en välbekant känsla av stress och press att köpa julklappar. Klarna, det AI-drivna globala betalningsnätverket och shoppingassistenten, har ett namn för detta fenomen: Wait Until December Syndrome (WUDS), eller ”vänta till december-syndromet” på svenska. En ny undersökning visar att hela 47 procent av männen i Sverige skjuter upp julklappsköpen till december, jämfört med 32 procent av kvinnorna. Men detta handlar inte om bristande omtanke eller sämre planering.
Så varför drar många ut på inköpen? Den ansedda shoppingpsykologen Kate Nightingale förklarar:
– Att vänta till december behöver inte vara ett tecken på stress. Undersökningen visar snarare att män tenderar att ta sig an julhandeln med ett annat tankesätt, säger Nightingale.
32 procent prioriterar att spendera så lite tid som möjligt på shoppingen, vilket speglar en strategi som fokuserar på effektivitet. Det kan förklara varför män väntar till december, då de är redo att ta itu med hela sin lista i ett svep. Det betyder inte att det saknas omtanke eller planering – 38 procent planerar nämligen sina klappar noggrant i förväg.
– Den här strategin kan dock ha sina nackdelar. Genom att vänta in i december kan du gå miste om tidiga erbjudanden eller drabbas av att produkter börjar ta slut i lager. Detta kan i sin tur förklara varför fler män, 53 procent, använder prisjämförelseverktyg för att hitta bättre priser när de handlar utanför de stora reorna,” tillägger Nightingale.
I dag finns hjälpmedel som kan förenkla julhandeln, både för de som är tidiga planerare eller ute i sista minuten. I Klarnas app finns den AI-drivna shoppingassistenten och sök- och prisjämförelseverktyg som låter användaren hitta produkter, bevaka och jämföra priser och även be om personliga förslag och julklappstips.
För fler kvinnor kan julhandeln börja redan i oktober (21% jämfört med 8% för män). Något som kan spegla en annan inställning till att ge gåvor. Studier har visat att många kvinnor ser meningsfullt gåvogivande som ett sätt att vårda sociala band. Så bortsett från att känna ett behov av att vara förberedd, kan detta göra dem mer benägna att planera julklappsinköpen.
Kate Nightingale förklarar: ”Forskning visar att kvinnor ofta är de som upprätthåller släktband och sociala relationer inom sina gemenskaper och att de ser gåvogivande som ett verktyg för att stärka dessa band. Detta kan ofta kräva mer tid och ansträngning, vilket speglar den omtanke som många investerar i processen”.
Höjer kärleksspråken insatserna i presentgivande?
Klarnas undersökning avslöjar en annan intressant kontrast: 30 procent av männen beskriver sig själva som självsäkra presentköpare, jämfört med endast 20 procent av kvinnorna. Samtidigt är fler män stressade när det kommer till att hitta presenter till nära och kära (23% vs 12% av kvinnorna).
– Att ge och få presenter är för många ett viktigt kärleksuttryck, ofta kopplat till de fem kärleksspråken. En omtänksam present blir en viktig symbolisk handling för att fördjupa relationer, vilket kan öka pressen att hitta exakt rätt present, säger Nightingale.
Hela 40 procent av männen skulle dessutom föredra att delegera hela julhandeln, jämfört med 18 procent av kvinnorna. Något som kan förklara varför var fjärde man också skulle vara öppen för att använda AI till julhandeln. En AI-driven shoppingassistent, som den i Klarna-appen, kan exempelvis komma med personliga julklappsidéer, som minskar behovet av att behöva söka igenom butik efter butik.
Andra fynd från undersökningen:
● Tycker svenskar om att handla julklappar?
○ Nationen är delad – en tredjedel njuter av att hitta den perfekta presenten, men hela 41% säger att de är stressade över att hitta den perfekta presenten. 20% skulle hellre städa huset och 12% skulle hellre montera möbler.
● Vilka är bäst på att ge presenter?
○ För män – min partner (33%), min mamma (18%), jag själv (17%)
○ För kvinnor – jag själv (26%), mina barn (21%), min mamma (14%)
● Svenskarnas syn på att ge presenter jämfört med andra europeiska länder
○ Minst förberedda och mest stressade
■ 41% gör ingen research och planerar inte presenter (jämfört med 62% i Tyskland, 56% i Italien, 53% i Spanien, 52% i Frankrike, 43% i Storbritannien).
■ 41 % säger att de känner stress över presentköp (jämfört med 35 % i Storbritannien, 31% i Spanien, 30% i Italien, 25% i Frankrike, 22% i Tyskland).
○ Svenskar är mest öppna för att delegera uppgiften helt och hållet, 12 % säger att de hellre skulle låta någon annan sköta det. Jämfört med 10% i Italien, Spanien och Storbritannien och 9% i Tyskland och Frankrike.