GALA magasin
You Are Reading
Så firas kronprinsessan Victoria på sin 44-års dag
0
Kungligt

Så firas kronprinsessan Victoria på sin 44-års dag

Kronprinssessfamiljen

Kronprinsessan firar sin födelsedag den 14 juli traditionsenligt på Öland, där hela kungafamiljen samlas på Sollidens slott.Kungafamiljen ser fram emot att åter samlas på Solliden under sommaren enligt Hovet. Men, på grund av rådande restriktioner, samt risken att skapa folksamlingar, möter Kronprinsessan ej allmänheten för att ta emot vid rundeln framför Sollidens slott.

KronprinsessfamiljenKronprinsessfamiljen

Det publika firande av kronprinsessans Victorias 44-års dag inleds först vid Victoriakonserten i Borgholms slottsruin där kronprinsessparet och delar av kungafamiljen deltar. Vilka det blir har inte Hovet informerat om ännu.

I samband med konserten delar Kronprinsessan ut Victoriapriset som i år går till skridskoåkaren Nils van der Poel.

Konserten sänds traditionsenligt i SVT1 på födelsedagskvällen. Mer ínfo kommer. Till dess får vi njuta av fjolårets fina bilder på kronprinsessfamiljen. Även då ett speciellt firande för kronprinsessan på grund av pandemin.

Kronprinsessfamiljen

Kronprinsessfamiljen

Victoriadagarna
I samband med Kronprinsessans födelsedag äger Victoriadagarna rum på Öland med bland annat aktiviteterna Victoriapadeln den 12 juli, Victoriagolfen den 13 juli, Victoriakonserten den 14 juli och Victorialoppet den 15 juli.

Victoriadagen startades 1979 av den framlidne Kay Wiestål som en hyllning till kronprinsessan Victoria på hennes födelsedag den 14 juli. Sedan dess har evenemanget växt och heter numer Victoriadagarna. Under Victoriadagarna förvandlas Öland till en mötesplats som vill inspirera till fysisk aktivitet och en hälsosam livsstil. Aktiviteter för barn och familj blandas med föreläsningar, utställningar och nätverksträffar. Under Victoriadagarna samlas det även in medel till förmån för Kronprinsessan Victorias Fond. Huvudnumret är fortfarande den tv-sända Victoriakonserten den 14 juli, då Kronprinsessan Victoria hyllas på sin födelsedag. Den 14 juli har av många kommit att kallats Ölands nationaldag.

Sollidens slott
Sollidens slottspark håller öppet under hela sommaren. I år visas bland annat en unik glaskonstutställning av Bertil Vallien och inspirationsväxthus utformade av kända profiler som till exempel Karl Fredrik Gustafsson och Gunnel Carlson.

Foto: Pelle Nilsson/SPA