GALA magasin
You Are Reading
Så blir Svenska hjältar-galan 2020
0
Film & TV

Så blir Svenska hjältar-galan 2020

Svenska Hjältargalan 2020

Pandemin har gjort 2020 till ett tungt år för många. Samtidigt har det varit ett år med rekordmånga hjälteinsatser. Insatser som traditionsenligt hyllas i Aftonbladets Svenska hjältar som visas på Viaplay, Viafree, TV3 och aftonbladet.se i december. Men nu görs galan om och genomförs på ett helt annorlunda sätt under pågående pandemi.

– Även om det inte blir en gala så blir det ett fint program där dessa viktiga hjältar kommer att hyllas, säger programledaren Kristin Kaspersen.

En av höjdpunkterna i december varje år är den varma och stjärnspäckade Svenska hjältar-galan. Vanligtvis hyllar tusentals personer i publiken vardagshjältarna uppe på scenen. Men pandemin gör att tv-inspelngen kommer att se annorlunda ut i år.

Krisen har gjort att fler svenskar än vanligt ställt upp för att hjälpa sina medmänniskor, och Aftonbladet har fått in rekordmånga nomineringar. Av dessa har Svenska hjältar-juryn valt ut sex hjältedåd som kommer att prisas på galainspelningen, som i år utgår ifrån Cirkus i Stockholm men sedan tar sig ut i landet.

Så blir Svenska hjältar-galan 2020

Nytt för i år är att Svenska hjältar-galan kommer genomföras utan publik. Det blir inga stjärnor på blåa mattan och inget mingel. Tittarna kommer i stället att möta hjältarna och juryn på en rad olika platser i Sverige. Allt för att säkerställa att Svenska hjältar-galan bidrar med värme och glädje på ett corona-anpassat vis.

– I dessa tider måste vi alla ta vårt ansvar. Att hylla hjältedåd känns viktigare än någonsin och jag är stolt över att kunna presentera en mer coronasäker lösning där vi tar galan hem till hjältarna, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Contet Officer på NENT Group.

Årets programledare för Svenska hjältar är Kristin Kaspersen och precis som vanligt kommer artister och andra kända ansikten att vara med och hylla hjältarna.

– Jag tycker att det är så bra att vi gör det vi kan för att följa restriktioner och vara rädda om varandra. Även om det inte blir en gala så blir det ett fint program där dessa viktiga hjältar kommer hyllas, säger Kaspersen.

Årets Svenska hjältars jury 2020 består av prinsessan Sofia, förbundskapten Janne Andersson, ärkebiskop Antje Jackelén, radioprofilen Kodjo Akolor, influencern Margaux Dietz, överbefälhavare Micael Bydén, komikern Marika Carlsson, skådespelaren Shima Niavarani och skådespelaren Morgan Alling.

Hjältarna kommer att prisas i sex olika kategorier, varav Årets miljöhjälte är ny för i år. De övriga kategorierna är Årets livräddare, Årets medborgare, Årets vårdhjälte, Årets ungdomshjälte och Årets eldsjäl.

– Det känns viktigare än någonsin att lyfta hjälteberättelserna men i år behöver vi göra det på ett lite annorlunda sätt, säger Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson.

Svenska hjältar-galan sänds den 17 december klockan 20:00 och visas på TV3, Viaplay, Viafree och på aftonbladet.se.

Foto; Lotte Fernvall / Aftonbladet