Här bjuder jag på ett recept på supergoda miniblinis med smetana och kaviar. Kaviar kan bytas ut mot löjrom, stenbitsrom eller forellrom om så önskas.
25-30 blinier
¼ pkt färsk jäst
1 tsk strösocker
½ dl ljummet vatten, 37°
2 äggulor
2 ½ dl ljummen mjölk, 37°
½ tsk salt
3 dl vetemjöl
3 äggvitor
ca 1 dl rapsolja till stekning
Till servering:
creme faiche
kaviar
hackad dill
1. Rör ut jästen och sockret i vattnet i en bunke. Låt jäsa ca 10 minuter.
Blanda i äggulorna, 2 dl av mjölken och saltet. Vispa ner vetemjölet i omgångar till en tjock smet. Låt smeten jäsa under bakduk 2-3 timmar. Rör om smeten 1 gång under jäsningstiden.
2. Rör ner resten av mjölken (½ dl) i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten försiktigt.
3. Grädda tjocka blinier i oljan på ej för stark värme i en plättlagg eller stekpanna, 1-2 minuter på varje sida. Ta ca 1 1/2 matskedar smet till varje blini. Vänd blinierna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
Servera blinier varma med smetana, laxrom och dill.