GALA magasin
You Are Reading
Miniblinis med smetana och kaviar
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Miniblinis med smetana och kaviar

Här bjuder jag på ett recept på supergoda miniblinis med smetana och kaviar. Kaviar kan bytas ut mot löjrom, stenbitsrom eller forellrom om så önskas.

25-30 blinier

 

¼ pkt färsk jäst

1 tsk strösocker

½ dl ljummet vatten, 37°

2 äggulor

2 ½ dl ljummen mjölk, 37°

½ tsk salt

3 dl vetemjöl

3 äggvitor

ca 1 dl rapsolja till stekning

 

Till servering:

creme faiche

kaviar

hackad dill

 

1. Rör ut jästen och sockret i vattnet i en bunke. Låt jäsa ca 10 minuter.

Blanda i äggulorna, 2 dl av mjölken och saltet. Vispa ner vetemjölet i omgångar till en tjock smet. Låt smeten jäsa under bakduk 2-3 timmar. Rör om smeten 1 gång under jäsningstiden.

2. Rör ner resten av mjölken (½ dl) i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten försiktigt.

3. Grädda tjocka blinier i oljan på ej för stark värme i en plättlagg eller stekpanna, 1-2 minuter på varje sida. Ta ca 1 1/2 matskedar smet till varje blini. Vänd blinierna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.

Servera blinier varma med smetana, laxrom och dill.