GALA magasin
You Are Reading
Resan fortsätter – nya avsnitt av ”Historien om Sverige”
0
Film & TV

Resan fortsätter – nya avsnitt av ”Historien om Sverige”

Tittarsuccé och ett stort historieengagemang, så kan man sammanfatta reaktionerna på de första fem avsnitten av Historien om Sverige. Efter ett juluppehåll fortsätter nu Historien om Sverige, med ytterligare fem delar.

I de avslutande fem delarna tar berättaren Simon J Berger med tittarna från stormaktstiden till våra dagar. I anslutning till serien visas barnversionen Historien om Sverige med Farah, Historiskt eftersnack och kortserierna Sveriges musikhistoria, Sveriges litteraturhistoria, Sveriges konsthistoria.

14/1 Historien om Sverige (6:10): Stormakten Sverige
Under århundradet som följer kommer lilla Sverige att bli ett mäktigt land i Europa, en stormakt. Långt ifrån storpolitiken stretar människorna på i sina vanliga liv, men det är de som kommer att få betala för kungarnas framgångar på slagfälten – och priset kommer att bli högt.

21/1 Historien om Sverige (7:10): Häxor och krig
Sverige är förvandlat till en militärstat, och den effektiva krigsapparaten väcker respekt i Europa. Men landet går också igenom enormt svåra tider med häxbränningar, missväxt och pest – och tusentals unga män kommer att dö i försöken att bevara stormakten.

28/1 Historien om Sverige (8:10): Nya tider
Sverige är ett utblottat och uttröttat land, efter Karl XII:s ändlösa krig. Men ur askan växer något nytt fram. Nya sätt att tänka slår rot, handel och vetenskap blomstrar och nu kommer också nya idéer som tryckfrihet och folkligt inflytande. Men de idéerna kommer att stöta på motstånd.

4/2 Historien om Sverige (9:10): Folket tar makten
Under 1800-talet tar Sverige sina första steg mot ett mer rättvist och demokratiskt samhälle. Reformer, vaccin och nyvunnen fred gör att landet står inför en befolkningsexplosion. Det här är också en tid då de svenska industrierna bildas och folket samlar sig i protester och kräver inflytande – det är förändringens tid.

11/2 Historien om Sverige (10:10): Världens modernaste land
Under 1900-talet går Sverige igenom enorma förändringar och svenskarna möter en framtid de inte kunnat drömma om. Från att ha varit ett fattigt jordbrukssamhälle med djupa klassklyftor och hårda konflikter på arbetsmarknaden så blir Sverige ett av världens rikaste länder. Men tiden står inte stilla..

Simon J Berger, berättare Historien om Sverige, Cecilia Düringer, programledare Historiskt eftersnack och Farah Abadi, Historien om Sverige med Farah.

Foto: Montage/SVT