Ingen Påsk utan sill!
Jag har några favoriter och en av dem är Matjessill med brynt smör. Jag serverar den med nykokt välångad potatis eller med läcker potatissallad, se recepten nedan. Matjessill medbryntsmörblir underbar sillunch eller en rätt på Påskbuffé.
Jag gillar också sill i krämiga såser och den absoluta favoriten är romsås. Jag blandar 1 dl creme fraiche och 1 dl majonnäs med massor av färska finhackade örter, t ex gräslök, körvel, persilja, dill. Tillsätter 1-2 msk röd stenbitsrom och smakar av. Vänder ner 4 sillfiléer skurna ibitar (matjes eller 5-minuterssil),blandar och låter mogna i kylskåp ca 1 timme.
Tänk att köpa sill av bra kvalité och helst hela filéer. Blanda creme fraiche,gräddfill eller majo till en sås och smaksätt med det du tycker om: senap, pepparrot, honung, citron – om du gillar såsen kommer också sillen bli supergod. Det är med andra ord bara testa sig fram!
Lycka till i köket och glad Påsk!
Matjes med ägg, picklad lök och brynt smör
Gör picklad lök i god tid.
Till: 4 personer till silllunch eller till 6 bufféportioner
4 hela matjesfiléer, avrunna
3 hårdkokta ägg, kalla
1 sats picklad lök, avrunnen, se recept nedan
2-3 kvistar dill, finhackade
50-75 g smör
Lägg sillfiléerna på ett serveringsfat.
Skala och hacka äggen. Toppa sillen med ägg och lök. Strö över dillen.
Lägg smöret i en stekpanna och låt det smälta på medelstark värme, bryn smöret tills det får fin ljusbrun färg. Häll 1-2 msk brynt smör över filéerna, servera resten av smöret vid sidan av.
Picklad lök
2 röda lökar
2 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 dl ättika
Skala och skiva löken.
Koka upp vatten och blanda det med sockret tills det löser sig. Blanda i ättikan.
Häll lagen över löken och låt kallna. Låt marinera ca 1 timme.
Ljummen potatissallad med senapsvinägrett
Till: 4 pers till silllunch eller 6 bufféportioner
1 kg delikatess potatis
1 knippa rädisor
1 knippa salladslök
2 msk grovkornig senap
1 msk flytande honung
3 msk äppelcidervinäger
1 msk färskpressad citronsaft
5-6 msk raps- eller majsolja
1 ask klippt smörgåskrasse
ca 1 tsk flingsalt
Borsta och tvätta potatisen eller skala den. Dela potatisen i mindre bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och ånga av potatisen noga.
Ansa och skär rädisorna i tunna skivor. Ansa och skiva salladslöken.
Blanda senap, honung, salt, vinäger och citronsaft i en stor bunke. Vispa i oljan. Blanda i rädisor, salladslök och klippt krasse. Vänd ner potatisen, smaka av med salt och blanda runt. Häll i en serveringsskål.
lagat och stylat av mig och bakom kameran var Eva Hildén.