GALA magasin
You Are Reading
När svenskarna tog Mellon till USA
0
Nöje

När svenskarna tog Mellon till USA

American Song Contest

Är det möjligt att få världens mest krävande tv-publik att älska Eurovision? Det var en av frågorna som Christer Björkman och hans kolleger ställde sig när de kläckte idén att ta tävlingen till USA. I mars hade American Song Contest premiär och i dokumentären ”American Song Contest – När svenskarna tog Mellon till USA” får tittarna följa med bakom kulisserna på den oberäkneliga resan, genom medgångar och motgångar från det att teamet landar i USA.

Efter två framgångsrika decennier med Melodifestivalen och fem år som producent för Eurovision Song Contest flyttade Christer Björkman till Los Angeles för att ta sig an sitt livs utmaning: Att tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig sjösätta USA:s eget Eurovision.

Tuff start

Det blev en tuff start i covid-tider med lock downs och ett otal timmar i streamade möten, och det var mycket krångligare än vad svensk-gänget någonsin hade anat.

– Jag kom med några resväskor till en tom lägenhet för att bygga upp ett nytt liv och saknade mitt sammanhang därhemma. Allt gick så mycket långsammare än vi var vana vid. Men vi gjorde det! Nu har jag tagit min passion så långt man någonsin kan. Vi har genomfört något som var en avlägsen dröm när idén kom upp i samband med Eurovision i Kiev 2017, säger Christer Björkman.

Det tog dem fyra år innan avtalet med NBC var klart.
– Avgörande för att den här resan blev av och kunde gå i mål var att vi var fyra personer med olika roller. Jag som kan musik och artisteri, Anders som kan tv-produktion, Ola som kan den tekniska produktionen och det sista avgörandet kom när Peter anslöt med sin business-kännedom.

Peter Settman är också glad över att han hoppade på tåget.
– American Song Contest är en fantastisk upplevelse! Det känns extra kul att det gjorts en dokumentär som visar hur allt gått till, både med- och motgångar, säger Peter Settman.

I nära bilder följer dokumentärfilmarna processen och det finns många stunder då Christer Björkman och gänget undrar om American Song Contest verkligen kommer att bli av. Det blir en hel del kulturkrockar och allt ligger mycket senare än vad svenskarna är vana vid både när det kommer till beslut och produktion. På grund av covid skjuter man på premiären en månad och förhandlingarna med programledarna pågår fram till två dagar innan trailern ska gå ut i samband med Super Bowl, USA:s största tv-sändning.

I dokumentären får vi också möta svenska artister som Sarah Dawn Finer, Måns Zelmerlöw och Oscar Zia och journalister som genom åren följt Christer Björkmans arbete med Melodifestivalen och Eurovision. De ger sin blick på utmaningen som svensk-gänget tagit sig an.

Dokumentärfilmarna Kevin Ambervill och Josefin Mirsch andas ut efter sista inspelningarna i samband med premiären av American Song Contest.
– Det har varit väldigt roligt att dokumentera resan mot American Song Contest och få följa, likt en fluga på väggen, gängets hårda arbete med att sjösätta ett nytt tv-format av den här kalibern i USA.

American Song Contest – När svenskarna tog Mellon till USA sänds 5 maj på SVT.

Fotograf: Ambervill Film & Television AB/SVT