GALA magasin
You Are Reading
Melodifestivalens final med engelsk livekommentering
0
Film & TV

Melodifestivalens final med engelsk livekommentering

Även årets ”Grand Final” erbjuds till engelskspråkig publik via en specialsändning på SVT Play – till glädje för engelskpråkiga tittare i Sverige och förstås Mellofans i hela världen. Rutinerade Bella Qvist kommenterar för fjärde gången och vid hennes sida sitter i år musikjournalisten William Lee Adams – en för många välkänd profil i Eurovision-sammanhang.

Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka uttrycker:

– Vi vet att Melodifestivalen är jättepopulär i runt om i Europa och andra håll i världen och det känns fantastiskt att kunna erbjuda en engelskspråkig sändning till alla våra fans utomlands. Bella har gjort det lysande i några år och nu får hon dessutom hjälp av en de absolut mest populära ESC-personligheterna att kommentera sändningen på plats i Sverige. Välkommen in i Mellobubblan, William!

Kort om William och Bella:

Den amerikanske London-baserade journalisten William Lee Adams besökte Melodifestivalen för första gången 2011 och förälskade sig i Jenny Silver och Linda Bengtzing. Han återhämtar sig fortfarande från tillfället då Love Generation åkte ut i Andra Chansen. Sedan dess har han skrivit om Eurovision för medier som Time (Magazine), New York Times och VICE. Hans bok “Wild Dances: My Queer and Curious Journey to Eurovision” publicerades 2023.

Vid sidan av att driva Wiwibloggs hemsida och YouTube-kanal medverkar han regelbundet i tv över hela Europa, såväl i jurygrupper som talesperson. Under Eurovision 2016 gav han ett internationellt perspektiv i SVT:s inför-serie Studio Eurovision, och 2020 gav Will Ferrell honom en cameoroll i filmen “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.”

– Jag har upplevt Melodifestivalen på plats tio gånger men det finns så mycket av svensk musik som jag inte förstår – från dansband till epa-dunk. Jag ser fram emot att diskutera med Bella och få ett svenskt perspektiv på det svenskaste av program. Jag är så tacksam att hon bjudit in mig, säger William Lee Adams och tillägger:

– Energin i Friends Arena kan bara mätas med motsvarande för OS och fotbolls-VM. Jag längtar efter att få dra fram min rosa boa och glitterhatt och dansa med alla Mello-fans. Det är verkligen den lyckligaste platsen på jorden.

Stockholmsbaserade Bella Qvist har bott och arbetat i både England och Tyskland i drygt arton år
och bland annat rapporterat om Eurovision för olika brittiska medier. Sedan 2021 har hon och brittiska journalistkollegan Olivia Le Poidivin framgångsrikt kommenterat Melodifestivalens final. I år välkomnar Bella ingen mindre än William Lee Adams. Bella Qvist säger:

– Jag ser enormt mycket fram emot att återvända till kommentatorsbåset. Det går knappast att beskriva känslan av att följa finalen omgiven av tiotusentals entusiastiskt skrikande fans, och samtidigt se hur meddelanden väller in från fler än 30 länder som tittar tillsammans med oss. Jag får nypa mig i armen varje gång. Och det känns helt otroligt att jag i år får introducera en av världens ledande Eurovision-experter i uppdraget – och för miljoner Melfestfans.

Följ den engelsk-kommenterade sändningen på SVT Play lördag 9 mars 20:00-22:00.

Märk: Det går inte att rösta i Melodifestivalen från utlandet.

Foto: SVT