GALA magasin
You Are Reading
Mello: Här är artisterna som tävlar ikväll!
0
Film & TV

Mello: Här är artisterna som tävlar ikväll!

Ikväll är det dags för tredje deltävlingen i hela Sveriges mellofest. Programledaren och tv-profilen Carina Berg leder årets melloturné och så här ser tredje startfältet ut som tävlar ikväll på SVT1 klockan 20.00.

Jacqline

Med låten ”Effortless” gör 25-åriga Jacqline debut i Melodifestivalen. Sång och dans har alltid varit en passion och hon drivs av att ständigt utvecklas med sikte inställt på en global artistkarriär.
Efter genombrottet som Idol-tvåa 2021 inför ett utsålt Avicii Arena och en miljonpublik i tv har Jaqline både arbetat på ny musik i London och gjort scendebut i konserthussammanhang. Hösten 2022 gjorde hon en av huvudrollerna i Malmö Lives föreställning ”Infruset – Själens skrubbsår” tillsammans med Björn Dixgård, Arja Saijonmaa och Milton Felländer, uppbackade av Malmö SymfoniOrkester. Föreställningen byggde på Mando Diaos hyllade album ”Infruset” men också på nyskriven musik där Jacqline fick briljera. I somras släppte Jacqline debutsingeln ”Question My Love”.

Clara Klingenström

Clara Klingenström växte upp på Gotland och flyttade som 16-åring till Stockholm för att ägna mer tid åt musiken.  Hon slog igenom i Melodifestivalen 2021 med “Behöver inte dig idag” som har nått över 20 miljoner streams på Spotify. I slutet av samma år kom debutalbumet “Claras dagbok” och samma år Rockbjörn-prisades hon för “Årets genombrott”. Clara Grammis-nominerades också som “Årets nykomling” samt till Årets soloartist och Årets pop/rock av Gaffa. Sedan dess har hon släppt ett flertal singlar och turnerat runt om i Sverige.

Kim Cesarion

Kim Cesarion slog igenom stort med singeln “Undressed” 2013 och gjorde sig snabbt ett namn med sin särpräglade falsett. Idag har debuten streamat fler än 88 miljoner gånger på Spotify och fått 35 miljoner visningar på YouTube. Kim är skolad musiker och spelar både piano, violin och kontrabas. Hans musikaliska uttryck är en passionerad och eklektisk mix av R&B, pop och soul – ackompanjerat av en distinkt altstämma.  Debutalbumet kom 2014 och följdes upp med flera singlar 2016.  Ett par år senare kom EP:n ”Bleed”. Kim har även gjort duetter och samarbeten med andra låtskrivare och producenter. Han har släppt tre singlar på svenska ”Plåga mig” (2020),  ”Bränner” och ”Flyga” (2022).

Klaudy

Klaudy, William Schenberg, är en av årets debutanter. Uppvuxen med musik och förmånen att ha flera musiklärare i släkten, har denna 24-åring från Tolered i Göteborg haft musiken med sig hela livet. Som barn framförde han ”Jingle Bell Rock” inför en hänförd publik och förstod direkt att det var musik som han ville syssla med. Det största karriärmässigt, hitintills, har varit att medverka i SVT:s Songland och skriva ”Svarta Moln” till Cherrie. Parallellt försöker han hitta sin egen stil och sitt eget sound. Han säger själv att hans musik ska upplevas så stark att den blir som ett soundtrack i människors liv, och i en orolig tid ska känslan av att lyssna på honom vara som en trygg famn.

Gunilla Persson

Gunilla Persson är för de allra flesta känd från realityserien “Svenska Hollywoodfruar” men har också arbetat både som fotomodell och journalist. Det som kanske inte så många vet är att hon även har varit sångerska i Japan.

Gunilla är född i Norrköping, uppvuxen i Högsjö utanför Vingåker men bor sedan 1983 i USA dit hon flyttade då hon kontrakterades av modellagenturen Eileen Ford.

Cazzi Opeia

Cazzi Opeia är en av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga låtskrivare genom tiderna. Enbart på Spotify har låtar hon skrivit spelats över 4,2 miljarder gånger. Det stora publika genombrottet i Sverige kom med ”I Can’t Get Enough” i Melodifestivalen 2022, och som en av låtskrivarna till ”Tattoo” med Loreen har Cazzi Opeia redan fått uppleva segrar i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Därutöver också i American Song Contest eftersom hon skrev vinnarlåten ”Wonderland” till artisten AleXa. Cazzi Opeia är också en efterfrågad låtskrivare inom K-pop och står bakom mer än 40 förstaplaceringar på Billboard-listorna och samarbeten med Bland andra BTS, TXT, Red Velvet, NCT 127 och Enhypen. 2021 utsågs hon till Årets Internationella Framgång av Musikförläggarna, och hon tilldelades Stims Platinagitarr 2023.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT