GALA magasin
You Are Reading
Mello: Dags för deltävling 5 – och semifinal!
0
Film & TV

Mello: Dags för deltävling 5 – och semifinal!

Så har det blivit dags för den femte och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2024, nu från Karlstad. Dessutom med  finalkval. Här nedan kan du läsa om artisterna i kvällens deltävling:

Elecktra

Sensationen Elecktra tog landet med storm i Drag Race Sverige 2023 och låten ”Unna daj (synd å slänga ju)” blev en viral succé med över 30 miljoner visningar på TikTok. Unga och gamla sjunger med i refrängen och efter att debutsingeln officiellt släpptes i juni har Elecktra synts på scener runt om i Sverige. Som barn sysslade Elecktras skapare Robin Werner både med teater och dans, och började med dragkonstformen redan som tonåring. Vid 17 års ålder kom karaktären Elecktra till. Efter gymnasiet utbildade Robin sig till makeupartist och skapelsen blev fulländad. Idag har Elecktra en lång och framgångsrik karriär som dragqueen, bland annat i After Dark under en tvåårig Sverige-turné. Elecktra har också uppträtt som soloartist på scener i USA, bland annat i Dream Girls i West Hollywood.

Medina

Hiphop-duon Medina skapade en helt egen musikgenre i början på 2000-talet: Haffla Music. Med hitlåtar som ”Miss decibel”, ”Där palmerna bor”, ”In i dimman” räknar de över 350 miljoner samlade streams. 2023 firade Medina 20 år och släppte fullängdsalbumet ”Tropicalisera”. Efter en omfattande Sverige-turné gör sig nu Sami och Ali redo för att ännu en gång sprida kärlek och energi till svenska folket från Melodifestivalens scen. Deras låt ”Que Sera” handlar om att acceptera det som sker och leva fullt ut.

Annika Wickihalder

Med gospeln som ledstjärna har 23-åriga Annika Wickihalder alltid funnit kraft i musiken. När hon omväxlande bott i Örnsköldsvik och Söderhamn har scenen kommit att bli hennes själsliga rotfäste. Med en kraftfull men samtidigt sårbar röst som främsta uttryck är det i rampljuset hon känner sig hemma. I maj 2023 släpptes debut-EP:n ”Hollow” som visar vad soul och gospel i samklang med pop kan åstadkomma. Nu tar hon nästa steg i karriären genom att debutera i Melodifestivalen. Låten ”Light” började ta form 2021 när hon medverkade i Idol och hon kom till insikt om att man ibland gör bäst i att förbise andras åsikter och i stället lyssna på sig själv.

Jay Smith

Americana- och countryinspirerade Jay Smith gör debut i Melodifestivalen med ”Back To My Roots” som han skrivit tillsammans med bland andra sin syster Maria Jane Smith & Victor Thell, det vill säga Smith & Thell. Efter att ha vunnit Idol 2010 släppte han debutalbumet ”Jay Smith” och blev omskriven även utanför Sverige efter att den amerikanske nöjesprofilen Perez Hilton hyllat Jays version av Madonnas ”Like a Prayer”. Därefter har Jay Smith fortsatt att släppa musik, bland annat singeln ”God Damn You”. 2019 kom hans senaste album ”Young Guns” som drar tydligt mot hans passion för amerikansk country. Inför 2024 har Jays musikstil utvecklats till en mix av core-country med inslag av pop, där berättandet står i centrum.

Chelsea Muco

Chelsea Muco, av många kallad Sveriges nya afrobeat-drottning, är en av debutanterna i Melodifestivalen 2024. Hennes sound beskrivs som dansant och självsäkert med glimten i ögat. Chelsea sprider glädje och inspirerar, hon inte bara sjunger sina låtar – hon berättar historier med sin röst. 2023 medverkade Chelsea i låten ”Tillsammans” inom ramen för Black Lives Matter-rörelsen och delade mikrofon med artister som Jireel och Gee Dixon. Chelsea Muco är också aktiv i ungdomsverksamheten FreeZone Haninge där hon coachar ungdomar med musik, och hon driver tjejverksamheten HerZone. Vid sidan av musiken har Chelsea Muco imponerat som skådespelerska i långfilmerna ”Kluven dröm” (2015), ”Värmlänningen” (2018) och ”Gola Inte” (2016).

Marcus & Martinus

Tvillingbröderna Marcus och Martinus Gunnarsen slog igenom med dunder och brak redan som 10-åringar när de vann den norska versionen av Lilla Melodifestivalen. Efter det blev livet inte sig likt. Under flera år turnerade de Europa runt med storstjärnor som Jason Derulo och släppte hits som hamnade på topplistorna i såväl Norge som utomlands. Deras bilder prydde tonårsrum i hela världen och fansens hysteri nådde inga gränser. I våras kom de på en andra plats i Melodifestivalen med låten ”Air”, precis efter Eurovision-vinnaren Loreen, och blev en stor hit som idag har streamats över 12 miljoner gånger.

Foto: Janne Danielsson/SVT