GALA magasin
You Are Reading
Mästerkocken släpper ny bokserie om havets läckerheter
0
Boktips

Mästerkocken släpper ny bokserie om havets läckerheter

Nils Molinder är aktuell med en ny serie som består av fyra korta men innehållsrika faktaböcker, med allt som är värt att veta om råvaran, tillagningen och lite till. Böckerna innehåller recept, tips om handlag och förvaring varvat med korta historier och anekdoter om fisk, skaldjur, sill & strömming och ostron.

– Om jag så här vid mitten av min levnadsbana skulle sammanfatta mina år i branschen så här långt kan jag bara konstatera att det är och har varit en ynnest att få jobba med min hobby. Det här är det roligaste jag vet – annars hade jag aldrig orkat lägga ned den tid och kraft som krävs. Det här är inte ett jobb, det är en livsstil och de här böckerna är perfekta presentböcker för den matintresserade, säger Nils Molinder.

Nils Molinder kallas för “Stockholms fiskkung” och driver tillsammans med sin bror Erik ett tjugotal restauranger och fiskaffärer i huvudstaden. Hans nya bokserie innehåller fyra faktaböcker – Skaldjur: recept, vett och värt att veta, Sill & Strömming: recept, vett och värt att veta, Ostron, musslor & snäckor: recept, vett och värt att veta och Fisk: recept, vett och värt att veta.

Ganska ofta hör man folk beklaga sig över att vi äter i stort sett samma saker till våra högtider, framför allt vad gäller fisk. Sillinläggningar, rökt och gravad lax med mera tillreds och äts på samma sätt till såväl jul som påsk och midsommar. Beror det på dålig fantasi eller är det bara en överdriven respekt för våra mattraditioner? Den enkla sanningen är väl att det är lite både och, men att det finns flera förklaringar till detta fenomen.
– ur Sill & strömming: recept, vett och värt att veta

Skaldjur är en oerhört känslig råvara med kort hållbarhet och kräver extra noggrann hantering och hygien. Jag vet av egen erfarenhet hur fort det kan gå om man slarvar med detta. Resultatet kan bli att ett helt kok surnar och måste kasseras. Eftersom skaldjur dessutom är en mycket dyr råvara blir det även kännbart ekonomiskt. Använd rena kokkärl, baljor och hoar – och självklart inga fingrar i lagen!
– ur Skaldjur: recept, vett och värt att veta

Nils Molinder började arbeta med fisk och skaldjur i Östermalmshallen och utbildade sig sedan till kock på Grand Hotel i Stockholm. Tillsammans med legendaren Bengt Wedholm har han sedan 1998 drivit Wedholms Fisk, med en stjärna i Guide Michelin och Melanders Fisk, med bl. a. sju fiskbutiker i Stockholm. Nils Molinder har även medverkat i TV4:s Kockarnas kamp.