GALA magasin
You Are Reading
Madeleine Martin som boxaren Lea i SVT:s nya dramasatsning 
0
Film & TV

Madeleine Martin som boxaren Lea i SVT:s nya dramasatsning 

Lea

I september börjar inspelningen av SVT:s nya dramaserie ”Lea”, om en kvinnlig proffsboxare och hennes riskfyllda väg mot karriärens höjdpunkt. Lea Ferreiras främsta dröm i livet är att vinna VM-bältet i boxning. Men hur långt är hon beredd att gå för att uppnå den drömmen? Kampen upp mot toppen är stenhård, och med ett förflutet kantat av doping och kriminalitet blir vägen farlig både för henne själv och för hennes närmaste. Vad är hon beredd att offra? Sina vänner? Sin son? Sitt liv?

Lea spelas av Madeleine Martin och i några av de övriga huvudrollerna ses bland andra Jennie Silfverhjelm, Ralph Carlsson, Joel Spira och Maryam Moghaddam. SVT:s nya dramaserie Lea är en originalidé av Alexandra-Therese Keining som också skrivit manus tillsammans med Henrik Engström och Jörgen Bergmark. Andrea Östlund är seriens konceptuerande regissör. Lea produceras av Kärnfilm, producent Petra Jönsson och Karina Stääv Ardelius, i en samproduktion med SVT och i samarbete med Dynamic Television.

Lea ska snart upp i ringen för att ta EM-bältet från en tyska. Det hoppas hon ska bli matchen som leder till den slutgiltiga kampen om VM-bältet. Men hindren visar sig var fler än så. Hennes förra hänsynslösa boxningsmanager Balthazar har henne i ett järngrepp och han tänker använda Lea för sina egna syften. Hennes läkare avråder henne bestämt från att gå upp i ringen igen. Samtidigt skyr en civilutredare vid polisen, Amanda Birgman, inga medel för att bevisa Leas inblandning i en internationell matchfixningshärva. Leas ex-pojkvän Adrian ifrågasätter till slut Leas prioriteringar. Vad är viktigast? Leas dröm eller deras gemensamma son Rocco?

­– Lea är en spännande och känslomässigt oerhört stark originalidé av Alexandra-Therese Keining, och något så ovanligt som en serie om en kvinna i sportvärlden, konstaterar Anna Croneman, programchef Drama på SVT och fortsätter:

– Att få bjuda in publiken till helt nya arenor i det svenska serieutbudet är något av det roligaste i vårt arbete. Vi är glada för att Andrea Östlund tackat ja till att vara konceptuerande regissör på serien och tror att hon och hennes team kommer att leverera en unik serie till publiken om ganska precis ett år.

”Lea” spelas in i Litauen och Stockholm och har planerad premiär under 2022.

Foto: Mio Sallanto/SVT