GALA magasin
You Are Reading
Kungaparet på stödkonsert för Ukraina
0
Kungligt

Kungaparet på stödkonsert för Ukraina

Kungaparet

Ikväll var kungaparet på Konserthusets Stockholms stödkonsert för Ukraina. En konsert som spelades in av SVT.

KungaparetStråkensemblen Kyiv Soloists var på Europaturné och befann sig i Italien när hemlandet Ukraina invaderades av Ryssland. Krig hade brutit ut och allt förändrades. I en gemensam insats med en lång rad konsertinstitutioner, däribland Konserthuset Stockholm, skapades en stödturné med Kyiv Soloists.

”Vi spelar för freden”, säger Anatolii Vasylkovskii, som är ensemblens konstnärlige ledare. ”Det är svårt att förklara känslorna… våra familjer finns i Ukraina och vi har kontakt med dem varje dag; med våra föräldrar, syskon och släktingar. Arbetet känns väldigt tungt just nu, men vi spelar. Musiken hjälper oss i den här situationen och det är vår plikt att sprida ukrainsk kultur.”

KungaparetKyiv Soloists består av välrenommerade musiker från hela Ukraina. Ett flertal medlemmar har vunnit nationella och internationella musiktävlingar. För arbetet med att presentera ukrainsk kultur internationellt har ensemblen av landets utrikesdepartement tilldelats titeln Ambassadör för ukrainsk kultur i världen.

KungaparetKyiv Soloists framförde bland annat ukrainsk klassisk musik, folkmusik och ett arrangemang av Ack Värmeland du sköna.Stödkonserten med Kyiv Soloists genomförs i samarbete med EUNIC Stockholm, Dagens Nyheter och Sveriges Television.

KungaparetEUNIC Stockholm är ett svenskt nätverk för europeiska organisationer inom kultursektorn, där man samarbetar kring utveckling och genomförande av gränsöverskridande kulturprojekt och initiativ. EUNIC Stockholm är en underorganisation till European Union National Institutes for Culture i Bryssel.

I det svenska nätverket ingår 25 olika kulturinstitut och ambassader, även organisationer utanför Sverige och EU är representerade.

Foto: Pelle T Nilsson, SPA