GALA magasin
You Are Reading
Kungafamiljen på Skansen – se bilder!
0
Kungligt

Kungafamiljen på Skansen – se bilder!

Igår kväll på Skansens Sollidenscen delade Kungen ut fanor och flaggor till föreningar och organisationer. Därefter höll Kungen ett omtalat högtidstal där han bland annat sade:

”Vår svenska flagga, den blågula kors­fanan. Den är tecknet för Sverige, symbolen för vårt gemen­samma hem. Man kan tycka att det är gammaldags, att hissa en flagga. Och det kanske är sant. Men det flaggan står för är i högsta grad aktuellt: Vår demo­krati. Vårt själv­bestäm­mande. Friheten att forma vår egen framtid”.
H.M. Konungen

Kungafamiljen, som åkte kortege från Slottet genom Stockholms innerstad, samlades sedan vid Sollidenscenen på Skansen. Det blev en lång dag för alla men framför allt för bedårande lillprins Oscar som blev trött och gäspade stort framför kvällen, vilket är lätt att förstå. 10-åriga prinsessan Estelle däremot börjar bli en stor tjej nu och följer nyfiket med i allt som händer.

Nationaldagsfirande avslutades med tapto av Arméns musikkår på Logården, Slottet, dit kungligheterna färdades med bil från Skansen.

Kungafamiljen vid taptot på Logården som avslutade nationaldagsfirandet.

Nationaldagen

Artur Hazelius, Skansens grundare, initierade 1893 att 6 juni skulle firas som en svensk nationaldag, men det skulle dröja mer än tjugo år innan firandet fick spridning i hela landet.

Grosshandlare Nils Ljunggren väckte 1915 idén till firandet av en flaggas dag. Året därpå högtidlighölls Svenska flaggans dag på Stadion i Stockholm och på över hundra andra orter i Sverige. På Stadion framfördes vid samma tillfälle för första gången ”Sveriges flagga” komponerad av Hugo Alfvén med text av K. G. Ossiannilsson.

År 1918 började traditionen med att Kungen delar ut fanor till föreningar och har sedan dess fortsatt med nästan obruten tradition. År 1949 deltog Carl XVI Gustaf för första gången i firandet på Stadion.

Firandet flyttades till Skansen 1963. Officiell nationaldag fick Svenska flaggans dag 1983, och från och med 2005 är 6 juni helgdag. Datum valdes då Gustav Vasa denna dag 1523 valdes till svensk kung av en riksdag i Strängnäs och att 1809 års regeringsform undertecknades detta datum.

Foto: Swedish Press Agency och Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna