GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessparet vid ceremoni till minne av Förintelsen
0
Kungligt

Kronprinsessparet vid ceremoni till minne av Förintelsen

Kronprinsessparet

Idag, den 27 januari, uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Med anledning av dagen närvarade kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid en minnesceremoni på Dramaten i Stockholm.

Kronprinsessparet

Minnesceremonin på Dramaten arrangerades av Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen. Stiftelsen delar årligen ut ett stipendium i syfte att stödja de som har en vilja att förmedla kunskap om Förintelsen. Årets stipendium gick till Anna Florén, programchef för det norsk-svenska projektet Voksenåsen, för hennes arbete med utbildning och hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser i Norge. Stipendiet ska användas till att ge fler svenska ungdomar möjlighet att genomföra hågkomstresor.

Kronprinsessan

I anslutning till stipendieutdelningen på Dramaten höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sade:

”När vårt grannland ockuperades, för mer än 80 år sedan, så gav det återklang i Sverige. Precis som andra stora händelser i vår omvärld ger återklang i vårt land i dag. Och om vi lyssnar noga, om vi tar hand om våra minnen, då kan vi höra den där klangen ända in i vår tid.”

Kronprinsessparet
Kronprinsessparet och Micael Bindefeld tillsammans med Anna Florén, mottagare av Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen.

Om internationella minnesdagen för Förintelsens offer
Den 27 januari uppmärksammas den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige.

Foto: Swedish Press Agency