GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessparet besökte sitt hertigdöme
0
Kungligt

Kronprinsessparet besökte sitt hertigdöme

Kronprinsessparet

Idag besökte kronprinsessan Victoria och Prins Daniel – Hertiginnan och Hertigen av Västergötland – Västra Götalands län för att uppmärksamma insatser med anledning av covid-19-pandemin. Kronprinsessparets besök i länet ägde rum i Skövde och landshövding Anders Danielsson var värd under dagen.

KronprinsessparetKronprinsessparet

Skaraborgs sjukhus
Under förmiddagen besökte Kronprinsessan och Prinsen Skaraborgs sjukhus. På sjukhuset gav smittskyddsläkare Thomas Wahlberg inledningsvis en orientering kring smittläget i länet. Därefter fick Kronprinsessparet möjlighet att möta personal vid sjukhuset och tacka för deras insatser under pandemin.

Gymnasiesärskolan Kavelbrogymnasiet
Kronprinsessan och Prinsen besökte därefter elever och personal vid gymnasiesärskolan på Kavelbrogymnasiet. Elevgruppen berättade om hur de har givits möjlighet att fortsätta att gå i skolan även när andra skolor har behövt hålla stängt. Besöket avslutades med att delar av elevgruppen framförde musik, inklusive nationalsången, utanför skolbyggnaden.

Prins Daniel
Prins Daniel cyklar med en av skolans elever. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Kronprinsessan Victoria

Föreningen Ätbart och Skövde pingstförsamling
Vid lunchtid fortsatte besöket i Skövde pingstkyrka. Vid kyrkan tog kommunfullmäktiges ordförande Conny Brännberg emot och informerade om olika projekt i kommunen. Pastor Simon Holst informerade om pingstkyrkoförsamlingens verksamhet under pandemin, vilket bland annat inkluderat gudstjänster online. Därefter träffade Kronprinsessan och Prinsen Mickaël Gayet, en av grundarna av föreningen Ätbart, som samlar in överbliven mat från butiker och restauranger.

Mickaël Gayet berättar om hur Ätbart vuxit från ett initiativ under Gayets gymnasiestudier till att i dag, under två dagar i veckan, dela ut matkassar till ett par hundra behövande i närområdet.
Mickaël Gayet berättar om hur Ätbart vuxit från ett initiativ under Gayets gymnasiestudier till att i dag, under två dagar i veckan, dela ut matkassar till ett par hundra behövande i närområdet. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

I kyrkan mötte kronprinsessan och prinsen representanter från Göteborgsoperans lokala scen i Skövde som berättade om kulturlivet i staden och hur det påverkats under pandemin.

ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde Science Park
Kronprinsessparet avslutade besöket i Västra Götalands län på Skövde Science Park för att informera sig kring hur pandemin påverkar näringslivet i länet. I byggnaden samsas flera olika verksamheter, bland annat näringsliv, högskola, region och kommun, som ägnar sig åt gemensam forskning för att finna lösningar för industrin.

Kungafamiljen besöker Sveriges län
Med anledning av den pågående covid-19-pandemin besöker medlemmar i Kungafamiljen, på initiativ av H.M. Konungen, Sveriges 21 län. De fyra första besöken genomfördes hösten 2020, men med anledning av den andra vågen av pandemin pausades besöken tills vidare. Med dagens besök i Kalmar län återupptas besöken i samtliga Sveriges län under hösten 2021. Kungen vill genom besöken visa deltagande med de drabbade och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer.

Kommande besök till Sveriges län planeras enligt följande:

September
Torsdagen den 2 september besöker Kronprinsessparet Västerbottens län
Måndagen den 13 september besöker Prins Carl Philip Blekinge län
Onsdagen den 22 september besöker Kronprinsessparet Gävleborgs län
Torsdagen den 23 september besöker Kungaparet Uppsala län
Måndagen den 27 september besöker Kungaparet Norrbottens län
Oktober
Onsdagen den 6 oktober besöker Kronprinsessparet Örebro län
Torsdagen den 7 oktober besöker Prins Carl Philip Gotlands län
Tisdagen den 12 oktober besöker Prins Carl Philip Östergötlands län
Torsdagen den 14 oktober besöker Kungaparet Jönköpings län
Fredagen den 15 oktober besöker Kronprinsessparet Kronobergs län
Onsdagen den 20 oktober besöker Kronprinsessparet Skåne län
Torsdagen den 28 oktober besöker Kungaparet Hallands län
November
Torsdagen den 11 november besöker Kronprinsessparet Dalarnas län
Måndagen den 29 november besöker Kungaparet Jämtlands län

Tidigare besök:

Kungaparet i Västernorrlands län, 24 augusti
Kungaparet i Kalmar län, 20 augusti 2021
Kungaparet i Stockholms län, 12 oktober 2020
Kronprinsessan i Västmanlands län, 15 oktober 2020
Kronprinsessparet i Södermanlands län, 22 oktober 2020
Prinsparet i Värmlands län, 28 oktober 2020

Samtliga besök genomförs under former anpassade efter den pågående pandemin och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 

Foto: Pelle T Nilsson/SPA