GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan delade ut pris på Baltic Sea 2020
0
Kungligt

Kronprinsessan delade ut pris på Baltic Sea 2020

I fredags, 3 juni, delade kronprinsessan Victoria ut Björn Carlsons Östersjöpris, ett årligt pris instiftat av Björn Carlsons Östersjöstiftelse – BalticSea2020. Ceremonin ägde rum på Baltic Sea Science Center på Skansen i Stockholm och bilderna är tagna i samband med det.

Om BalticSea2020
Stiftelsen BalticSea2020 grundades år 2005 av Björn Carlson genom en donation om 500 miljoner kronor. Stiftelsens tillgångar har finansierat projekt som bidragit till en friskare Östersjö. Stiftelsen har också arbetat för att sprida kunskap och information om Östersjön till beslutsfattare, myndigheter, skolor och privatpersoner.

Programförklaring
BalticSea2020s mål var att bidra till att förbättra miljön i Östersjön. När stiftelsens pengar förbrukats år 2020, ska stiftelsen ha bidragit till att öka livskvaliteten för de cirka 90 miljoner människor som bor runt Östersjön. Björn Carlson, stiftelsens grundare, ville med sin donation skapa en handlingskraftig aktör som oavsett politik och byråkrati snabbt kunde se till att det som har betydelse för Östersjön verkligen blir av.

BalticSea2020 har gjort mycket. Sedan starten har stiftelsen påverkat EU:s fiskeri- och jordbrukslagstiftning, startat drygt 100 projekt för ett friskare hav och bidragit till flera vetenskapliga artiklar. BalticSea2020 har också producerat fem TV-dokumentärer och tre TV-filmer som visats i flera länder.

Sedan 2005 fram till 2020 har ca 650 miljoner kronor anslagits till projekt inom Fiske, Övergödning och Information. BalticSea2020 har bedrivit forsknings- och åtgärdsprojekt både under ledning av egen personal, och med stöd av externa institutioner och organisationer.

Foto: Swedish Press Agency