GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan besökte Norrtälje stad som firade 400 år
0
Kungligt

Kronprinsessan besökte Norrtälje stad som firade 400 år

Kronprinsessan

Igår besökte kronprinsessan Vitoria Norrtälje för att uppmärksamma att det är 400 år sedan staden fick sina stadsprivilegier av kung Gustav II Adolf. Kronprinsessan var ursnygg i lång ljus kappa och som alltid var hon på gott humör och genuint intresserad.

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan togs emot vid rådhuset av kommunfullmäktiges ordförande Nils Matsson tillsammans med medarbetare och politiker vid Norrtälje kommun. Efter en presentation om Norrtälje fick Kronprinsessan ta emot Norrtälje nyckel. Hedersbelöningen Norrtälje nyckel har delats ut sedan 1988 då Kungen tog emot den första. Sedan dess har nycklar delats ut till medborgare som med hänsyn till sin verksamhet eller insatser i övrigt ansetts förtjänta av utmärkelsen.

Stadsvandring och lunch
Därefter fick Kronprinsessan en guidad tur genom Norrtälje stad där hon bland annat passerade Stora torget, Nils Ferlins gränd och Lilla torget. I samband med lunchen, som serverades i Norrtäljes högsta byggnad Havstornet, fick Kronprinsessan en presentation av Norrtälje hamns historia och framtid.

Kronprinsessan

Konsthall och industrimuseum
Eftermiddagen inleddes med att Kronprinsessan besökte Norrtälje konsthall och industrimuseet Pythagoras. På museet gavs även tillfälle för ett samtal om näringslivet i Norrtälje stad.

Kronprinsessan

Jubileumsfirande
Som avslutning på dagen deltog Kronprinsessan vid jubileumsfirandet i Societetsparken. I sitt tal sade Kronprinsessan bland annat:

”Genom seklerna har Norrtälje uppvisat en imponerande förmåga till förändring. Det är en styrka för er stad – i går, i dag och i framtiden!”

Kronprinsessan Victoria

Foto: Pelle T Nilsson, SPA