GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan besökte Nederländerna – se bilder!
0
Kungligt

Kronprinsessan besökte Nederländerna – se bilder!

Den 7-8 juni besökte Kronprinsessan Nederländerna tillsammans med statssekreterare Stina Billinger, Svenska handelskammaren i Nederländerna och Business Sweden. Temat för besöket var klimatomställning, innovation och jämställdhet.

Kronprinsessan höll ett tal med anledning av att Svenska handelskammaren i Nederländerna firat 60 år.

Besöket inleddes med en kanalbåtstur genom Amsterdam där Kronprinsessan fick information om stadens arbete med hållbarhet, klimatomställning och arbete med energifrågor. Därefter besökte Kronprinsessan Edge Olympic. Det före detta postkontoret har byggts om genom att återanvända befintlig material och använda nya hållbara produkter som minimerar miljöpåverkan.

På eftermiddagen deltog Kronprinsessan vid en jubileumskonferens med anledning av att Svenska handelskammaren i Nederländerna firat 60 år. Programmet för konferensen var “The Swedish-Dutch Sustainability and Innovation Summit 2022”. Kronprinsessan inledde konferensen med ett tal där hon bland annat sade:

”I am very much looking forward to this summit and to further strengthening the excellent cooperation between Sweden and the Netherlands. To the Swedish Chamber of Commerce: I wish you prosperous and successful years going forward. Congratulations, and the best of luck!”
H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan var galafin i grön tyllklänning från H&M.

Galamiddag
På kvällen närvarade Kronprinsessan vid en mottagning och galamiddag som arrangerades av Svenska handelskammaren i Nederländerna. Vid middagen delade handelskammaren, Sveriges ambassad och Business Sweden ut ”Swedish Chamber Business Awards” till svenska företage som verkar i Nederländerna.

Dag 2
Den andra dagen av besöket i Nederländerna inleddes i Haag där det hölls en diskussion om jämställdhet inom företagande. Därefter besökte Kronprinsessan ABB:s ”E-mobility Innovation Lab” i staden Delft. I labbet bedrivs forskning och utveckling för elbilar och laddinfrastruktur.

I Rotterdam besökte Kronprinsessan det internationella evenemanget ”Underwater Defence Technology Exhibition” med fokus på undervattensförsvarsindustrin. På plats samtalade Kronprinsessan med representanter från Försvarsmakten, Totalförsvarets Forskningsinstitut och Försvarets materielverk, samt besökte Saabs utställning där företaget presenterade pågående projekt.

Kronprinsessan och Rotterdams borgmästare Ahmed Aboutaleb i Rotterdams hamn.

Därefter fick Kronprinsessan möjlighet att åka på en båttur i Rotterdams hamn och fick information om hamnens betydelse för globala handelsflöden, samt dess ambition att bli världens mest hållbara hamn. Besöket i Nederländerna avslutades med ett möte med Nederländernas Kung Willem-Alexander och Prinsessan Amalia.

Svensk-nederländska relationer

Sverige har sedan lång tid tillbaka nära och goda relationer till Nederländerna. Handelsfrågor har genom århundradena haft en central plats i samarbetet och var en viktig anledning till att länderna ingick ett avtal om försvarssamarbete, handel och sjöfart redan 1614.

Nederländerna var det första landet Sverige utväxlade fast ambassadör med. Med anledning av detta firade man 2014 fyrahundra år av fasta diplomatiska förbindelser länderna emellan.

Foto: Swedish Press Agency