GALA magasin
You Are Reading
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit besöker Sverige
0
Kungligt

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit besöker Sverige

Kronprinsessparet

Det tidigare planerade Sverige-besöket ställdes in på grund av Covid -19. Nu är det bestämt att besöket blir av den 2-4 maj istället och då står vännerna, kronprinsessan Victoria och prins Daniel, värdar för det officiella besök som kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit av Norge avlägger i Sverige.

Haakon, Mette-Marit

Besöket markerar de nära och goda relationerna mellan Norge och Sverige, samt mellan de norska och svenska kungahusen. Kronprinsessan och Prins Daniel är värdar för besöket där det norska kronprinsparet åtföljs av utrikesminister Anniken Huitfeldt, näringsminister Jan Christian Vestre samt en större näringslivsdelegation. Besöket äger rum i Stockholm under två dagar och avslutas i Göteborg.

Besöket ska bidra till att stärka det nära affärssamarbetet mellan våra två länder, med fokus på att framtiden måste vara hållbar och kunskapsbaserad.Ämnen som tas upp under besöket är artificiell intelligens, smarta samhällen, bioekonomi, hälsa och välfärdsteknik samt ren energi och grön omställning. Havs- och miljöfrågor lyfts vid besök till forskningsmiljöer i både Stockholm och Göteborg.

Ytterligare ett fokusområde i programmet är främjande av kultur och kreativa näringar. Bland annat genomförs ett besök till Kulturhuset i Stockholm där ett branschmöte om svensk och norsk barn- och ungdomslitteratur äger rum, samt vid SPACE med fokus på digital kultur inom dataspel, musik och e-sport

Både Kronprinsparet och Kronprinsessparet är engagerade i frågor rörande ungdomar samt frågor rörande utanförskap. Som en del av programmet genomförs ett besök till Fryshuset i Stockholm.

Familjerna är dessutom nära vänner och gudföräldrar till varandras barn så det lär bli ett Sverige-besök som förenar nytta med nöje. Här har vi valt ut några härliga bilderna från tidigare tillfällen när familjerna umgåtts.

KronprinsessfamiljenMette-Marit, prinsessan Estelle

Foto: Swedish Press Agency och Kungahuset