I 790 dagar satt den svenske EU-diplomaten Johan Floderus inlåst i en cell i Tehran. Det som han trodde var ett misstag övergick till en mardröm med oviss utgång. Hur långt skulle den totalitära iranska regimen driva sitt spel med Johans liv och hälsa? Tillsammans med journalisten Sara Recabarren berättar han för första gången hela sin historia. Fotograf: Anna-Lena Lundqvist Den svenske EU-diplomaten Johan Floderus är 31 år gammal när han hälsar på några vänner i Iran under påsklovet 2022. Johan har varit där flera gånger förut, både privat och i arbetet, och får fina dagar med rundresa och umgänge. Johan har ingen föraning när det är dags att påbörja hemresan; men på Tehrans flygplats grips han av civilklädd polis. Två dagar senare får han veta att han står åtalad för spioneri mot islamiska republiken Iran.
– Jag ser mitt namn på ett papper, men sedan är det som ett slag i magen. All kraft rinner ur mig. Det är det mest skrämmande ögonblicket jag har upplevt i hela mitt liv, säger Johan idag.
I boken kan Johan Floderus för första gången berätta hela sin historia och hur han kämpar med att inte ge upp när han sitter isolerad på tolv, ständigt upplysta, kvadratmeter. Små saker, som en diktbok, visade sig bli oerhört viktiga. Innan den också togs ifrån honom. Läsaren får följa hur små, små bitar information till slut får bilden att klarna Johan var en bricka i ett politiskt spel. Hur mycket var hans liv värt för iranska staten? Vem kan man lita på bland vakter och andra fångar? I boken berättar Johan om upptäckten att han satt vägg i vägg med den belgiske hjälparbetaren Olivier Vandecasteele och hur de lyckades kommunicera med varandra.
Journalisten Sara Recabarren var redaktör på Kalla fakta när hon första gången tog kontakt med Johans föräldrar, våren 2023. Sara fick göra den första intervjun med familjen och följde fallet under hela tiden. När Johan till slut har fått komma hem, i juni 2024, inleder Sara och han omedelbart de samtal som nu kommer att resultera i en bok, med planerad utgivning i juni 2025.
– Det här är en bok om att finna sig reducerad till bricka i ett politiskt spel och den svåra konsten att finna den inre styrka som behövs för att inte duka under för hunger, övergrepp och isolering. Att skriva den här boken tillsammans med Johan och skildra hans upplevelser är ett uppdrag jag tar mig an med djup respekt och engagemang, säger Sara Recabarren.
Om författarna:
Johan Floderus (född 1990) arbetar som EU-tjänsteman inom området Internationell hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning. Han har studerat filosofi, politik och ekonomi vid universitetet i Oxford. Han har också utbildning från Försvarets tolkskola, och är specialiserad på språket dari. Han bor idag med sin fästman i Bryssel.
Sara Recabarren (född 1977) är en svensk journalist och författare med iransk bakgrund. Hon har arbetat som journalist i 25 år, varit styrelsemedlem i Föreningen Grävande Journalister och vunnit priser både i Sverige och internationellt för sina reportage. Hon har tidigare skrivit böckerna Insidan: SD-kvinnorna och partiet (2019) och Irans döttrar (2024). Sara är även medförfattare till boken El día que mis padres desaparecieron (sv. Dagen då mina föräldrar försvann) utgiven 2024, av Penguin Random House. Johan Floderus och Sara Recabarrens bok ges ut av Bokförlaget Forum. Beräknad utgivning juni 2025.