GALA magasin
You Are Reading
”Hammarskjöld” med Persbrandt nominerad till Guldbaggens publikpris
0
Film & TV

”Hammarskjöld” med Persbrandt nominerad till Guldbaggens publikpris

Per Flys HAMMARSKJÖLD har varit en av julens stora vinnare i kampen om biobesökarna. Idag passerar den 130 000 sålda biljetter och är nu även en av tre filmer som röstats fram som kandidater till Guldbaggens Publikpris, som röstats fram av Aftonbladets läsare.

– Att svenska folket har valt ut Hammarskjöld som en av finalisterna till Guldbaggens Publikpris där ingen jury får tycka till gläder mig extra mycket. Det visar på hur rätt i tiden vår film ligger och att den verkar har hittat hem hos både en yngre och äldre publik, säger Mikael Persbrandt.

Ulf Ryberg (manus), Per Fly (regi/manus), Mikael Persbrandt (Dag Hammarskjöld) och Patrick Ryborn (producent). Foto: Karin Törnblom/Nordisk Film

Omröstningen fortsätter på guldbaggen.aftonbladet.se och avslutas klockan 23.59 torsdagen den 11 januari 2024.

Nomineringen är HAMMARSKJÖLDs åttonde, den är även bland annat nominerad i klasserna Bästa film, Bästa manliga skådespelare i en huvudroll, Bästa foto, Bästa ljuddesign, Bästa visuella effekter, Bästa kostymdesign och Bästa produktionsdesign.

Om filmen: 
1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det Kalla Kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

Regi: Per Fly
Manus: Per Fly och Ulf Ryberg
Producent: Patrick Ryborn
I rollerna: Mikael Persbrandt, Francis Chouler, Richard Brake, Sara Soulié, Hakeem Kae-Kazim, Cian Barry, Thure Lindhardt, Cristophe Guybet, Jordan Duvigneau med flera.

HAMMARSKJÖLD hade biopremiär den 25 december 2023.

Se trailer här: https://youtu.be/DCtjeTmJhYs?si=EY9sKJnSuVS-8Sk1